Turska bombardovala hram star 3.000 godina u Siriji

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska bombardovala hram star 3.000 godina u Siriji

Hram na severu Sirije, star 3.000 godina, iz vremena sirijsko-hetitiske države, oštećen je tokom turskog bombardovanja Kurda, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, a jedan arhelogog je rekao da je to "katastrofa" slična oštećenju ostataka drevnog grada Palmire.

Arheološko nalazište Ain Dara iz "aramejske ere" (1.300-700 godine pre nove ere) je u enklavi Afrin, koja je više od nedelju dana meta turske vojne ofanzive.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Opservatorija je navela da je u napadu u petak oštećeno 60 odsto nalazišta. To arheološko nalazište na oko 50 hektara otkriveno 1982. godine, sadrži impozantne bazaltne lavove i freske u kamenu, rekao je generalni direktor Antikviteta i muzeja Sirije, Mamun Abdelkarim.

"Tri hiljade godina civilizacije uništeno je jednim napadom", rekao je stručnjak Frans presu. Abdelkarim je ošetećenje hrama uporedio s akcijom džihdista Islamske države koji su 2015. godine uništili ostatke antičkog grada Palmire.

Taj stručnjak je zbog turske ofanzive zabrinut i za područje Džabal Saman, gde su bogati ostaci drevnih sela s početka hrišćanstva, koja su na spisku svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko). Turska je 20. januara pokrenula ofanzivu na severu Sirije, da bi sa svoje granice potisnula ojačale kurdske borce, smatrajući da su povezani s kurdskim separatistima u Turskoj.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Turska,   Sirija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.