Turska: Uhapšeni aktivisti koji su uključeni u demonstracije protiv referendumske pobede

Izvor: BKTV News, 19.Apr.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Uhapšeni aktivisti koji su uključeni u demonstracije protiv referendumske pobede

U velikoj akciji turske policije uhapšeno je nekoliko aktivista koji su uključeni u demonstracije protiv referendumske pobede.

Agencije podsećaju da se nakon referenduma održanog u nedelju, kojim su građani glasali za ustavne promene u korist predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, svakog dana održavaju ulični protesti.

Turska levičarska Partija slobode i solidarnosti, koja nema predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u parlamentu, objavila je da je jutros priveden prvi čovek te partije za područje Istanbula Mesut Gedžgel, pod optužbom da je "vršio agitaciju u javnosti" tvrdnjom da ishod referenduma nije legitiman.

Gedžgelov advokat Deniz Demirdogen kazao je za AFP da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 38 osoba i pretresene kuće osumnjičenih, pri čemu je privedeno 16 osoba uključenih u demonstracije.

Opozicioni mediji su naveli da je pritvoreno najmanje petoro aktivista. Navodi se da su pritvoreni na saslušanju u sedištu policije u centru Istanbula.

Podsetimo, posle više od 99 odsto prebrojanih glasova na referendumu u Turskoj, 51 odsto građana podržava predložene ustavne promene kojima se povećava moć predsednika. Samim tim, građani su podržali izmenu 18 ustavnih amandmana, te će se turski sistem transformisati iz parlamentarnog u predsednički, čime će se ukinuti funkcija premijera i sva izvršna vlast preći u predsedničke ruke.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.