Turska: Saudijski agent se prerušio u Kašogija da bi prikrio ubistvo

Izvor: VOA, 22.Okt.2018, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Saudijski agent se prerušio u Kašogija da bi prikrio ubistvo

Novi video snimak turske policije prikazuje saudijskog agenta koji nosi odelo novinara Džamala Kašogija i izlazi iz konzulata 2. oktobra - dana kada je novinar ušao u konzulat Saudijske Arabije, sa ciljem da se prikrije ubistvo i prikaže kako je novinar živ napustio diplomatsko predstavništvo. Video snimak turske policije prikazan je na televiziji CNN i pojavio se u trenutku kada i novo objašnjenje Saudijske Arabije za ubistvo 59-godišnjeg Džamala Kašogija, koji je radio za američki Vašington Post i bio kritičar saudijskog princa Mohameda bin Salmana.   Saudijci su najpre rekli da je Kašogi živ napustio konzulat i da ne znaju šta se sa njim desilo. Potom su saopštili da je umro u tuči koja je usledila nakon rasprave u konzulatu. Sada, Saudijci tvrde da je Kašogi zadavljen kako ne bi napustio konzulat i tražio pomoć. Nije poznato šta se desilo sa posmrtnim ostacima Džamala Kašogija, iako turski zvaničnici tvrde da je bio mučen, obezglavljen i da mu je telo raskomadano. Jedan saudijski zvaničnik je rekao za ABC da je Kašogijevo telo dato "lokalnom saradniku" u Istanbulu koji je trebalo da ga se otarasi, ali zvanični Rijad tvrdi da nema saznanja šta se desilo sa njegovim posmrtnim ostacima. Savetnik u Beloj kući i zet predsednika Trampa Džared Kušner je za CNN rekao da su "SAD i dalje u fazi otkrivanja činjenica i pokušavaju da utvrde šta se desilo Kašogiju". "Dobijamo informacije iz različitih izvora", rekao je Kušner i istakao da će sa predsednikom i državnim sekretarom Majkom Pompeom razgovarati o tome šta bi mogao da bude odgovor SAD Saudijskoj Arabiji.  Rijad je saopštio da je princ Mohamed bin Salman telefonom razgovarao sa porodicom Džamala Kašogija i da je izrazio saučešće.  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećava da će razotkriti detalje ubistva u govoru pred parlamentom u utorak.     

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAKLENI PLAN SAUDIJACA Jedan iz "odreda ubica" trebalo je da se preruši u novinara, telohranitelju mladog princa dat SPECIJALNI ZADATAK

Izvor: Blic, 22.Okt.2018

Maher Abdulaziz Mutrib, obaveštajac umešan u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, užurbano je sa sobom nosio veliki kofer kad je napustio aerodrom “Ataturk” u Istanbulu i privatnim letom se vratio u Rijad.

Nastavak na Blic...

NIJE SLUTIO ŠTA GA ČEKA Pogledajte poslednje trenutke života novinara Kašogija (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2018, 07:15

Novinar "Vašington posta" ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra i iz njega nije izašao..Na popularnom video portalu Jutjub (Youtube) danas se pojavio novi snimak iz Istanbula koji pokazuje poslednje trenutke života saudijskog novinara Džamala Kašogija...Na snimku se vidi da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.