Lavrov: Momentalno prekinuti sukobe, Rusija nudi pomoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2020, 15:55

Lavrov: Momentalno prekinuti sukobe, Rusija nudi pomoć

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je na momentalni prekid vatre u Nagorno Karabahu i rekao da je Moskva spremnа da pomogne u traženju izlaza iz konflikta preko OEBS-a.

Lavrov je takođe svom kolegi iz Jermenije rekao da je Rusija zabrinuta zbog porasta žrtava sukoba koji su izbili krajem septembra, napisao je na svom sajtu, prenosi Rojters.

Azerbejdžan je saopštio da su jermenske snage gađale grad Ganju i da je u napadu stradao jedan civil, a četvoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ranjeno i zapretili da će uzvratiti uništavanjem vojnih ciljeva u Jermeniji.

Turska osuđuje napade Jermenije na Ganju

Turska je osudila ono što je nazvala napadima Jeremenije na azerbejdžanski grad Ganju i ponovila da podržava pravo Azerbejdžana na samoodbranu u okviru njegovih međunarodno priznatih granica, prenosi Rojters.

"Napadi Jeremenije na civile u Ganji... su nova manifestacija nezakonitog jermenskog stava. Mi osuđujemo ove napade", saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Ankara podržava Baku i odbija pozive drugih država o trenutnom prekidu vatre.

Alijev: Prekid vatre samo uz jermensko povlačenje trupa

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da će se složiti sa prekidom vatre ukoliko Jermenija obeća da će povući svoje trupe, prenosi Sputnjik.

"Baku će biti spreman da obustavi svoje operacije u Nagorno-Karabahu ukoliko Jermenija obeća da će povući svoje snage iz gradova u ovom regionu", rekao je Alijev.

"Naš uslov za prekid vatre je da Jermenija predloži privremenu agendu o povlačenju trupa iz okupiranih azerbejdžanskih teritorija u Nagorno-Karabahu, koja ne bi bila iskazana samo rečima, već sprovedena u delima, (sa detaljima) o tome koje bi teritorije bile oslobođene kojim danima", izjavio je azerbejdžanski predsednik za Al-Arabiju.

Alijev je dodao da se Azerbejdžan slaže da problem sa Jermenijom mora da bude rešen putem dijaloga, ali da za tako nešto mora da postoji osnova. Jermenski premijer mora da potvrdi svoje slaganje sa ranijim sporazumima, prema kojima su teritorije Nagorno-Karabaha priznate kao okupirane azerbejdžanske teritorije, rekao je Alijev.

Prema predsedniku Azerbejdžana, prekid vatre bi takođe zahtevao izvinjenje premijera Jermenije, koji je okupirane azerbejdžanske teritorije navodno nazvao jermenskim.

Ukoliko ovi uslovi ne budu ispunjeni, operacije Azerbejdžana će biti nastavljene, a Baku će pokušati da uspostavi normalne odnose sa jermenskim narodom nakon oslobađanja svojih teritorija, istakao je Alijev.

Predsednik Azerbejdžana je zatražio izvinjenje i od francuskog predsednika Emanuela Makrona, zbog tvrdnji da će sirijski džihadisti biti prebačeni u region, radi učestvovanja u operacijama u Nagorno-Karabahu.

Glavne borbe u nepriznatom regionu Nagorno-Karabah u Južnom Kavkazu započele su prošle nedelje. Obe strane se uzajamno otpužuju za otpočinjanje sukoba i tvrde da su njihove snage ubile hiljade neprijateljskih trupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Osuđujemo

Izvor: B92, 04.Okt.2020

Turska je osudila ono što je nazvala napadima Jeremenije na azerbejdžanski grad Ganju...Turska je ponovila da podržava pravo Azerbejdžana na samoodbranu u okviru njegovih međunarodno priznatih granica, prenosi Rojters..."Napadi Jeremenije na civile u Ganji.. su nova manifestacija nezakonitog jermenskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.