Turci civilnim stražama daju skoro ista ovlašćenja kao policiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 11:01

Turci "civilnim stražama" daju skoro ista ovlašćenja kao policiji

Turski parlament odobrio je danas sporni predlog zakona vlade, kojim se pripadnicima "civilne straže" daju skoro ista ovlašćenja kao policijskim snagama te zemlje.

Predlog zakona usvojen je tokom noći, uz podršku vladajuće partije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njenog nacionalističkog saveznika, uprkos zabrinutosti opozicionih stranaka da se tim zakonom daju ovlašćenja nedovoljno kvalifikovanim snagama i da će dovesti do kršenja ljudskih prava i "dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << erozije sloboda", prenosi AP.

Zakon je odobren nakon nekoliko dana intenzivne debate, koja je kluminirala nasiljem u utorak, kada je jedan opozicioni poslanik rekao da ga je udario poslanik nacionalističke stranke.

Stražari, poznati pod nazivom "bekči", tradicionalno su čuvali krajeve i parkove, naoružani samo pendrecima i noseći pištaljke.

Snage su ukinute i pripojene policiji 2008. godine, ali ih je Erdoganova vlada ponovo uspostavila nakon neuspešnog pokušaja puča 2016. godine.

Predlogom zakona se takođe omogućava da više od 21.000 pripadnika civilne stražare, koje sada uključuju žene, koriste vatreno oružje, zaustavljaju vozila, proveravaju lične karte i pretresaju ljude.

Međutim, čuvari ne mogu da hapse niti ispitaju osumnjičene.

Glavna opoziciona Republikanske narodne partija i još dve opozicione stranke glasali su protiv predloga zakona, tvrdeći da je reč o pokušaju vlade da formira lojalne snage milicije.

Oni su takođe izrazili zabrinutost da će se snage, koje deluju tokom noći, ponašati kao "policija morala" u skladu sa konzervativnim i verskim vrednostima vlade.

Opozicione partije su, takođe, kritikovale vladu da daje prioritet snagama bezbednosti umesto da se fokusira na nezaposlenost i druge negativne posledice pandemije korona virusa.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.