Tri pripadnika hrišćanske milicije poginula u turskom napadu dronovima

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 18:51

Tri pripadnika hrišćanske milicije poginula u turskom napadu dronovima

U turskom napadu dronovima u severoistočnoj Siriji poginulo je barem troje pripadnika lokalne hrišćanske milicije, dok ih je više ranjeno.

Među ranjenima ima i civila, kako saopštavaju lokalni kurdski zvaničnici i sirijska opoziciona grupa.

Zvanična Ankara nije komentarisala današnje napade. Turska već godinama "gađa" kurdske militante u Siriji, ali su napadi na borce koji dolaze iz redova hrišćanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine - retki.

Meta današnjih napada su bili lokalna hrišćanska sirijska policija poznata kao Sutoro, koja radi pod Autonomnom administracijom severne i istočne Sirije, koju podržavaju SAD a predvode Kurdi.

Zvaničnik iz Sirijskih demokratskih snaga je saopštio da su turski dronovi pogodili tri vozila koji su pripadala Sutoru u severoistočnom gradu Malikijida. Naknadno je napadnuto i četvrto vozilo, kombi, koje je stiglo na mesto napada da preuzme mrtve.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je saopštila da su u napadu poginula trojica pripadnika Sutora kao i jedan civil.

Observatorija navodi da današnji napad poslednji u nizu od 65 takvih napada ove godine na severoistoku Sirije, u kojima je poginulo 18 ljudi, uglavnom kurdskih boraca.

Turska često izvodi napade na ciljeve u Siriji i severnom Iraku, za koje veruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja vodi pobunu protiv Turske od 1980-ih. Turska tvrdi da je glavna kurdska milicija u Siriji, poznata kao Jedinice za narodnu odbranu (IPG) - saveznica PKK.

Rat u Siriji je započeo 2011. godine i do sada se procenjuje da je u sukobima poginulo više od pola miliona ljudi, a gotovo polovina predratnog stanovništva Sirije je pretrpelo povrede ili ranjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.