Tenzije zbog kupovine oružja: Niko nije u poziciji da nam preti i postavlja ultimatume

Izvor: B92, 13.Jun.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije zbog kupovine oružja: "Niko nije u poziciji da nam preti i postavlja ultimatume"

Ankara -- Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da "niko" nije u poziciji da preti odbrambenoj politici njegove zemlje ultimatumima.

Čavušoglu je to rekao regujući na pismo vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šanahana iz prošle nedelje.

Govoreći na konferenciji sa svojim francuskim kolegom Žanon-Ivom Le Drijanom, Čavušoglu (desno na slici) je kazao da Šanahanovo pismo neće primorati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tursku da odustane od odluke o kupovini ruskog raketnog sistema S-400.

Turski diplomata ponovio je da će se američka zabrinutost zbog kupovine S-400 rešiti putem radne grupe formirane u saradnji sa Rusijom.

U Šanahanovom pismu poslatom vladi u Ankari, Sjedinjene Države upozorile su da će suspendovati Tursku u potpunosti iz zajedničkog programa aviona F-35 ako nastavi sa planiranom nabavkom S-400 sistema od Rusije.

U međuvremenu, Predstavnički dom SAD ododbrio je predložene sankcije Turskoj zbog nabavke tog naoružanja.

Turska je osudila sve pokušaje SAD da blokiraju realizaciju dogovora sa Rusijom, a Šanahanovo pismo okarakterisano je kao da „nije u duhu savezništva dve zemlje“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.