Turska kupuje ruski raketni sistem S-400

Izvor: Deutsche Welle, 13.Jun.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska kupuje ruski raketni sistem S-400

I pored žestokih kritika SAD i NATO, Turska nema nameru da odustane od kupovine ruskih protivavionskih raketa tipa S-400. Isporuka tih raketa bi, prema predsednikovim rečima, uskoro mogla da počne.

Rakete bi trebalo da budu isporučene već u julu, kako je to najavio turski predsednik Redžep Tajip Erdgan. Turska zna da odlukom da kupi ruski raketni >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << sistem ljuti svog NATO-partnera SAD.

Vašington je Ankari postavio rok do kraja jula da odustane od kupovine protivavionskih raketa S-400, inače će isključiti Tursku iz programa borbenih aviona F-35.

U pismu objavljenom prošlog petka, ministarstvo odbrane SAD informisalo je svoje turske kolege kako izgledaju pojedinosti tog isključenja. Između ostalog, tu je i pretnja da će svi turski piloti koji se trenutno obučavaju na avionima pomenutog tipa morati da napuste zemlju.

Borbeni avioni F-35 američkog preizvođača Lokid Martin

Osim toga, učešće turskih preduzeća u gradnji aviona F-35 bi moglo da se obustavi. Vlada u Vašingtonu smatra da bi Rusija preko raketa instaliranih u Turskoj mogla da dođe do podataka o performansama novog „nevidljivog“ aviona.

Erdogan hoće da razgovara sa Trampom

Turska protestuje zbog reakcije Vašingtona. Isključenje iz programa F-35 u suprotnosti je sa „duhom saveza“ dve zemlje, rekao je ministar odbrane Akar tokom posete Azerbejdžanu.

Predsednik Erdogan hoće da spreči sankcije Vašingtona. Najavio je da će pred samit G20 krajem jula izneti predsedniku SAD svoje viđenje stvari u telefonskom razgovoru. Rekao je da je cilj da se sve vrati na „početnu situaciju“.

Erdogan je naglasio da Turska ne samo što hoće da kupi 100 aviona, već je i „partner u programu“, te da je turska industrija oružja u taj projekat investirala 1,25 milijardi dolara.

Turski predsednik je istovremeno rekao da odustajanje od kupovine ruskih raketa S-400 nije opcija te da je taj posao sklopljen.

Vašington je insistirao da Ankara umesto raketa S-400 kupi američki sistem Patriot. Erdogan je to odbacio rekavši da je ponuda Moskve bila bolja.

gri/kle (rtr, dpa, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.