TURSKA NARUČUJE VOJNU OPREMU IZ RUSIJE, ALI IDE I KORAK DALJE: Da li je turski TF-X konkurencija za ruski SU-57 (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 20:33

TURSKA NARUČUJE VOJNU OPREMU IZ RUSIJE, ALI IDE I KORAK DALJE: Da li je turski TF-X konkurencija za ruski SU-57 (VIDEO)

Iako je Turska naručila vojnu opremu od Rusije, Dmitrij Šugajev kaže da bi ruski avioni "Suhoj-57" i turski "TF-iks" pete generacije mogli postati potencijalni konkurenti ako izađu na svetsko tržište oružja.

Porudžbine ruske vojne opreme od strane Turske procenjuju se na oko milijardu dolara, izjavio je u intervjuu turskoj televiziji "Ekoturk" šef savezne službe Rusije za vojnotehnološku saradnju Dmitrij Šugajev.

Dmitrij Šugajev je rekao da narudžbine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruske vojne opreme od strane Turske iznose ukupno milijardu dolara i dodao da postoji čvrsta osnova i dobar potencijal za dalji stalni napredak u razvoju i saradnji u vojnoj sferi.

Septembra 2017, Rusija je potpisala ugovor sa Turskom za isporuku sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 vrednog 2,5 milijardi dolara, prve isporuke su počele 12. jula.

Avgusta 2019, turska delegacija koju je predvodio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pregledao je na međunarodnom vazduhoplovnom sajmu MAKS-2019 u Žukovskom, blizu Moskve, ruske borbene avione "Suhoj-35" i "Suhoj-57".

U novembru 2017. godine, tadašnji ministar odbrane Turske rekao je da su brojne države, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, uključene u projekat stvaranja turskog borbenog aviona pete generacije, a da je projekat osmišljen tako da Turska u budućnosti ne bude zavisna od jedne države ili kompanije.

- Ne možemo isključiti mogućnost da naši turski partneri u budućnosti, kada kreiraju svoj borbeni avion, postanu konkurencija našem "Suhoju". To je normalna stvar. Uvek smo spremni za zdravu konkurenciju i fer takmičenje - istakao je Šugajev.

Turska kompanija "Aerospejs industris" predstavila je prošle godine svoj najnoviji model lovca pete generacije – TF-iks. Reč je o borbenom avionu sa dva motora, koji podseća na F-35, ali sa uskim trupom i širim rasponom krila.

Su-57 (PAK FA) je program ruskog lovca pete generacije. Njegova osnovna namena je lovac-presretač. Smanjene je uočljivosti, što treba da mu omogući neprimećenost od protivničkih radara i drugih senzora. Mogućnost letenja nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja, predstavlja veliku prednost u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.