TURCI NAPALI SIRIJSKU VOJSKU! Zasuli ih raketama i artiljeriskom paljbom, Asadova armija UZVRATILA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2021, 13:43

TURCI NAPALI SIRIJSKU VOJSKU! Zasuli ih raketama i artiljeriskom paljbom, Asadova armija UZVRATILA!

Turska vojska se sprema da izvede dve velike vojne operacije na severu Sirije.

Turska vojska gađala je raketama i artiljerijom naselja Ajn Dakna i Bilunija na severu provincije Alepo, pišu RIA Novosti.

- Turska vojska i plaćenici koje kontrolišu ispalili su u četvrtak uveče granate i rakete na naselja Ajn Dakna i Bilunija. Desetine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << granata eksplodirale su u ovim naseljima - pišu RIA Novosti.

Lokalni mediji prenose da je sirijska armija u znak odmazde iz višecevnih raketnih bacača gađala položaje proturskih džihadista nedaleko od Azaza.

Izvor u takozvanoj sirijskoj opoziciji je 28. oktobra tvrdio da se Turska sprema da izvede dve vojne operacije na severu Sirijske Arapske Republike i da s tim u vezi vrši pregrupisavanje snaga formiranih od naoružanih bandi, kao i transfer dodatne opreme i municije.

Između dve zemlje nema diplomatskih odnosa. U novijoj istoriji, to je zbog činjenice da Damask podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja nastoji da stvori autonomiju unutar Turske. Osim toga, od 2011. veliki tok izbeglica se iz Sirije slio u susednu državu.

رتل للجيش الوطني عبر الأراضي التركية يتجه نحو مدينة #الدرباسية شمال #الحسكة pic.twitter.com/TO6156vdzJ

— zana khalil (@zanakhalil2) October 29, 2021

Situacija na severu Sirije u narednim danima može postati ozbiljno napeta. Turska je rasporedila stotine vojnika na granicu. Više od 200 kamiona dopremilo je municiju, oružje i specijalnu opremu u provinciju Idlib.

Turska planira da napreduje na širokom frontu kako bi zatvorila dve trećine granice od 910 kilometara. Sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, Ankara ne gubi vreme na sitnice: u Siriju se prebacuju tenkovi, artiljerija, višecevni raketni sistemi, PVO sistemi. Poslednji put kada je region napumpan trupama i opremom na ovaj način bio je u zimu 2020. godine – pre operacije Prolećni štit.

Euphrates Region Executive Council co-chair (in Kobani): Turkey preparing ground for new invasion https://t.co/bXx5wVpXAv

— Wladimir (@vvanwilgenburg) October 27, 2021

Pre svega, očekuje se da Ankara želi da neutrališe pretnju od Kurda koji su se nastanili u severnoj Siriji. U periodu od 2016-2019, Turci su zauzeli nekoliko tamošnjih oblasti i danas kontrolišu granicu od Bandar Kana do Ras al-Eina, kao i od Džerabulusa do obale Sredozemnog mora.

Međutim, teritorija između Džerabulusa i Bandar Kana je već dugi niz godina u rukama kurdskog YPG-a. Jedna od glavnih meta predstojeće operacije je pogranični grad Kobani, 415 kilometara severoistočno od Damaska. Kurdi ga brane od 2012. godine: prvo od ISIS-a, a potom i od turske vojske.

Prema Blumbergu, Ankara će preuzeti oblast južno od Kobanija kako bi povezala dva regiona pod svojom kontrolom i stekla dodatno uporište u severnoj Siriji. Formalni razlog za vojnu operaciju su napadi Kurda na turske snage bezbednosti.

- Poslednji napad na naše vojnike i policajce i napadi na naše teritorije već su iscrpili naše strpljenja - rekao je Erdogan.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.