TOPE SE ZAHLAĐENI ODNOSI! Erdogan u poseti Egiptu posle više od DECENIJE (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 21:05

TOPE SE ZAHLAĐENI ODNOSI! Erdogan u poseti Egiptu posle više od DECENIJE (FOTO/VIDEO)

Istorijski dan za dve države

Prvi put nakon 12 godina, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je danas u Egipat.

Njegov egipatski kolega Abdal-Fatah al-Sisi lično ga je dočekao na aerodromu.

Odnosi Turske i Egipta su ostali napeti nakon vojnog udara kojim je Sisi preuzeo vlast.

Dvojica predsednika rukovali su se na pisti dok su Erdogan i prva dama Emine Erdogan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napuštali avion koji je stigao iz Dubaija, gde je turski predsednik učestvovao na samitu u utorak.

El-Sisijeva lična dobrodošlica Erdoganu, što je retkost za šefa države u poseti Egiptu, naglasila je važnost poseta za zemlju, koja deli zajedničku istoriju, ali je doživela zategnute veze poslednjih godina.

Nakon ceremonije dočeka, dvojica lidera uputila su se u palatu Al-Itihadija gde je turski lider prisustvovao službenoj ceremoniji dočeka.

Erdogan je ranije rekao da će razgovori s al-Sisijem biti usmereni na palestinsko-izraelski sukob. Egipat je bio domaćin zajedničkim naporima s Katarom i Sjedinjenim Američkim Državama da posreduju u novom primirju između Izraela i Hamasa.

Ova poseta kruniše diplomatske napore poslednjih godina da se otope zamrznuti odnosi između nacija.

Zajednički su imenovali ambasadore prošle godine, a ovog meseca Turska je rekla da će Egiptu prodati naoružane bespilotne letelice.

Dvojica lidera su se posvađala nakon vojnog udara u Egiptu 2013. kojim je svrgnut predsednik Mohamed Morsi. Nakon državnog udara, diplomatske su veze smanjene, iako su ekonomske veze ostale uglavnom neoštećene.

Mısır'da Resmî Karşılama Töreni https://t.co/llOO7Y8jRE

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 14, 2024

Izvor: Srbija Danas/Klix.ba/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.