Izvor: JUGpress.com, 09.Apr.2023, 19:20

Supovac, mesto odakle je prvi put zapucao srpski top na turske karaule

NIŠ

 Otvoreno je spomen obeležje na Malom Jastrepcu iznad sela Supovac u Gradskoj opštini Crveni krst, na mestu odakle je 2. jula 1876. godine zapucao prvi srpski top na turske karaule.  Time su počeli srpsko- turski ratovi za oslobođenje juga Srbije.

Otvaranju su prisustvovali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik opštine Crveni krst profesor dr Miroslav Milutinović, komandant kopnene >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vojske general-potpukovnik Milosava Simović i drugi predstavnici iz javnog i političkog života grada.

 Veliki broj meštana sela Supovac se okupio na tačnom mestu gde je počela bitka za oslobođenje Niša i Srbije od Turaka. Supovčani su uvek isticali važnost obeležavanja tog mesta, što su Grad i Opština Crveni Krst, na čijoj se teritoriji selo i nalazi, prepoznali pravljenjem ovog spomen-obeležja.

                               „Ovde je top, gde su Srbi prvi put ispalili iz stopa na Turke, i od današnjeg dana počinje borba protiv Turaka. Već smo se dogovorili sa gradonačelnicom da ovo mesto i ovu turističku destinaciju uvrstimo u turističku ponudu grada, kakve podatke imamo, broj poseta se upetostručio, dobit ima budžet Grada, a i budžet Gradske opštine Crveni Krst“, rekao je profesor dr Miroslav Milutinović predsednik GO Crveni Krst.

                              Pozdravljajući skup gradonačelnica Sotirovski je poručila da joj je izuzetno drago što je mogla da da doprinos u realizaciji ideje koja će turističku ponudu Niša učiniti još bogatijom i izrazila spremnost da grad pomogne u sređivanju puta do spomen obeležja.

                                „Ta njihova sloga i dogovor su doveli do svega ovoga što danas činimo i što da dajemo podršku. Na ovom brdu 1876. godine ispaljen je prvi plotun protiv Turaka od strane srpske vojske, kada je i počeo Prvi srpsko-turski rat i započeto je oslobođenja grada Niša. To jeste važan istorijski datum, koji Supovčani žele da obeležavaju, Maksimalno smo im pomogli, pomoći ćemo im i sa izgradnjom puta. Pričali smo koliko kilometara put ima, i kada možemo da stavimo asfalt“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                Ona je pozvala Supovčane da budu složni i dogovore šta žele da bude još urađeno u njihovom selu i da te predloge upute opštini Crveni krst koja će ih proslediti gradu.

                                   Predsednik opštine Milutinović zahvalio je Vojsci Srbije na pomoći u izradi replike topa iz koga je zapucano na Osmanlije i posle čega je počelo konačno oslobađanje Srbije od Turaka. Posle pobede Srbije nad Turcima Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski okrug prisajedinjeni su Kneževini Srbiji. (kraj) VP/ SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.