Sudija osuđen jer je - koristio aplikaciju za poruke

Izvor: Mondo, 18.Jan.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija osuđen jer je - koristio aplikaciju za poruke

Turski sud osudio je sudiju Murata Arslana, koji je prethodno dobio nagradu za zaštitu ljudskih prava, na 10 godina zatvora zbog "veza sa mrežom koja je organizovala pokušaj državnog udara 2016. godine".

Foto: Promo/Sony Mobile Mobilni telefon

Agencija Rojters javlaj, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju, da je Arslan, koji se nalazi u pritvoru 22 meseca, osuđen je za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji. Dokaz te "organizovanosti" može >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da prođe samo na turskom sudu - tužioci su optužili za "upotrebu šifrovanih aplikacija" za razmenu poruka "bajlok".

Pučisti koristili WhatsApp, nije im pomogao

On je negirao optužbe i rekao da je bilo kakav dokaz da je on koristio aplikaciju izmišljen.

Turska vlada navodi da su zabranjenu aplikaciju korstile pristalice muslimaskog sveštenika Fetulaha Gulena, kojeg Ankara smatra ogovornim za organizovanje vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Od neuspelog puča, turske vlasti su uhapsile oko 77.000 ljudi, a otpustile ili suspendovale više od 150.000 njih.

Svaka aplikacija za razmenu poruka mobilnim telefonima danas, manje ili više uspešno, koristi "šifrovanje", odnosno enkripciju podataka zarad zaštite privatnosti korisnika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.