Sud u Hagu o presudi jednom od sudija u Turskoj

Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2017, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Hagu o presudi jednom od sudija u Turskoj

HAG

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove  Ujedinjenih nacija u Hagu saopštio je danas da je sudija tog suda Aydin Sefa  juče je osuđen pred turskim Prvostepenim krivičnim sudom u Ankari po jedinstvenoj optužbi da je pripadnik terorističke organizacije pod nazivom FETO.

On je osuđen  na kaznu zatvora od sedam godina i šest meseci.

Mehanizam napominje da se na prvostepenu presudu eventualno mogu uložiti žalbe i zahtevi za reviziju na nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i međunarodnom nivou, i da ova presuda još uvek nije pravosnažna i dodaje kako je “saznao” da je sudija Akay privremeno pušten na slobodu do početka žalbenog postupka, da mu je pasoš oduzet i da mu je zabranjeno da napusti zemlju.

“Hapšenje sudije Akaya u septembru 2016, pritvor koji mu je određen i pravosudni postupak protiv njega su u suprotnosti s diplomatskim imunitetom Ujedinjenih nacija koji mu je potvrđen, kao i s obavezujućim nalogom Mehanizma Vladi Turske koji je izdat u januaru 2017. Predsednik Mehanizma, sudija Theodor Meron, formalno je o ovom pitanju obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u martu 2017.

Predsednik Mehanizma, sudija Meron, napomenuo je da “duboko žali zbog ovog postupka tuskih vlasti, koji je dodatna povreda zaštićenog statusa sudije Akaya u skladu s međunarodim pravnim okvirima”. Premda iz humanitarnih razloga pozdravlja činjenicu da je sudija Akay privremeno pušten na slobodu, predsednik Meron je izjavio: “i dalje sam duboko zabrinut zbog toga što je Vlada Turske vodila ovaj postupak pred nacionalnim sudom ne obazirući se na primenjive međunarodne pravne okvire i pozivam Vladu da preduzme hitne korake kako bi poštovala zaštićeni status sudije Akaya i da razreši ovu situaciju u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju suda u Hagu.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.