Izvor: Blic, 06.Avg.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrahe: Pokušaj puča podseća na paljenje Rajhstaga

Lider desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe rekao je da pokušaj državnog udara u Turskoj i naknadne čistke u državnim institucijama podsećaju na paljenje Rajhstaga u Nemačkoj kada je Hitler pokušao da stekne što veću moć.

Nacisti su predstavili požar koji se dogodio u zgradi nemačkog parlamenta 1933. godine kao komunističku zaveru protiv Vlade i iskoristili ga da opravdaju suzbijanju građanskih sloboda.

Štrahe je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da vidi sličnosti sa pokušajem državnog udara od 15. jula, kada je Erdogan pokrenuo čistku među protivnicima u vojsci, državnoj službi, akademskoj zajednici i medijima.

- Stiče se utisak da se radilo o dirigovanom pokušaju puča kako bi se na kraju omogućila predsednička diktatura Erdogana - rekao je Štrahe u intervjuu za bečki dnevnik "Prese".

On je naglasio da je i nakon paljenja Rajhstaga, posledica bila preuzimanje potpune moći.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.