Najnovije vesti
Vesti Svet
Štrahe: Pokušaj puča podseća na paljenje Rajhstaga čija je posledica bila preuzimanje potpune moći

Štrahe: Pokušaj puča podseća na paljenje Rajhstaga čija je posledica bila preuzimanje potpune moći

Lider desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe rekao je da pokušaj državnog udara u Turskoj i naknadne čistke u državnim institucijama podsećaju na paljenje Rajhstaga u Nemačkoj kada je Hitler pokušao da stekne što veću moć.

Heinz-Christian Strache02_AP_foto AP Foto: Tanjug/AP
Heinz-Christian Strache02_AP_foto AP
Hajnc Kristijan Štrahe
Foto: Tanjug/AP
Hajnc Kristijan Štrahe

Nacisti su predstavili požar koji se dogodio u zgradi nemačkog parlamenta 1933. godine kao komunističku zaveru protiv Vlade i iskoristili ga da opravdaju suzbijanju građanskih sloboda.

- Stiče se utisak da se radilo o dirigovanom pokušaju puča kako bi se na kraju omogućila predsednička diktatura Erdogana - rekao je Štrahe u intervjuu za bečki dnevnik "Prese".

On je naglasio da je i nakon paljenja Rajhstaga, posledica bila preuzimanje potpune moći.

Taj požar u noći između 27. i 28. februara 1933. godine omogućio je nacističkom kancelaru Hitleru koji je tek došao na vlast, da zabrani građanske slobode i eliminiše opoziciju u ime borbe protiv komunista. Mnogi istoričari smatraju da je požar direktno naložila nacistička stranka.

Štrahe je rekao da vidi sličnosti sa pokušajem državnog udara od 15. jula, kada je Erdogan pokrenuo čistku među protivnicima u vojsci, državnoj službi, akademskoj zajednici i medijima.

Bez eksplicitnog optuživanja turskih vlasti za neuspeli puč, Štrahe je kritikovao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana za pokušaj zloupotrebe tog pokušaja državnog udara za uspostavljanje "predsedničke diktature" uz pomoć već "unapred sastavljenih spiskova protivnika za hapšenje".

Gotovo 60.000 ljudi, među kojima vojna lica, sudije i prosvetni radnici, suspendovano je ili otpušteno posle neuspelog puča.