Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Jul.2018, 16:17 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti juga Srbije: Domaći sladoled od dinje i meda
Danas priremamo sladoled od dinje koje u ovom periodu ima u izobilju, recept koji dolazi negde sa orijenta ili Turske, ali i danas se koristi na krajnjem jugu Srbije, Preševu, Bujanovcu i Vranju.
Potrebno je:
300 ml slatke pavlake
200 g šećera, i 4 kašike meda
1 zrela veća dinja
sok od 1 limuna, mleveni orasi ili pistaći, bademi, lešnici..... >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
Napomena: U originalnom recepu umesto pavlake, koristi se domaći ušećereni kajmak, iskusne domaćice odlično znaju o čemu se radi.
Priprema
U posudi za kuvanje pomešajte šećer i slatku pavlaku.
Stavite da proključa i mešajte dok se šećer ne otopi, pa sklonite sa vatre.
Skinite koru sa dinje, očistite od semenki i iseckajte na sitne komadiće, pa je ručno ispasirajte ili stavite u blender zajedno sa sokom od limuna i pasirajte dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte gotovu smesu od slatke pavlake i šećera i meda i još malo mutite.
Smesu sipajte u plastičnu vanglu i stavite u zamrzivač dok se ne stegne.
Povremeno izvadite iz zamrzivača i promešajte, da se ne bi stvorili kristali od leda.
Služiti kao kugle uvaljane u seckane ili mlevene orahe, bademe, po ukusu. .
Ukrasiti listićima nane...
Uz domaću limunadu, prijatno!
Pogledaj vesti o: Turska
Nastavak na JuznaSrbija.info...
Stari recepti juga Srbije: Sladoled od lubenice sa slatkim kajmakom i cimetom
Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Jul.2018, 15:05
Danas pripremamo sladoled od lubenice, po originalnom receptu iz Turske, koji se i danas koristi u nešto izmenjenom obliku u Grčkoj, Makedoniji, kao i na krajnjem jugu Srbije, a koji se konzumira uz hladnu nanu i mastiku ili ceđeni voćni sok...Napomena: U originalnom recepu umesto pavlake, koristi...