Izvor: Soko-zabava.info, 18.Jan.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve možete videti i raditi kada posetite Kapadokiju?

Kapadokija je oblast u centralnoj anatolijskoj oblasti u Turskoj, čije ime znači „zemlja prelepih konja“. Najviše je poznata po podzemnim gradovima i crkvama u kamenu.

Postoje direktni letovi iz Istanbula do Kajzerija u Kapadokiji koji traju oko sat i po, pa možete u sopstvenoj režiji otići tamo ukoliko ste na proputovanju kroz Tursku. Takođe, možete se odlučiti i na putovanje u Kapadokiju avionom ili autobusom >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << iz Srbije.

Kako god da obilazite Kapadokiju, verujemo da ćete uživati jer je jedinstva i posebna. U ovom članku ćemo govoriti o nekim stvarima koje morate videti i koje možete raditi u Kapadokiji. Pa, da počnemo!

Ispod kapadokijskih kamenih formacija nalaze se podzemni gradovi. Ne jedan, ne dva, već čak 36! Veruje se da je svaki od njih bio u stanju da smesti oko deset hiljada ljudi. Prvenstveno su bili korišćeni od strane prvih naseljenika Kapadokije kako bi se sklonili od oštrog vremena i divljih životinja. Kasnije su postali utočiste hrišćana koji su bežali od rimskih vojnika.

Kajmakli podzemni grad smatra se najvećim i sastoji se od osam spratova, od kojih su samo četiri danas otvoreni za posete. Neverovatno je koliko su ovi podzemni gradovi arhitektonsko remek delo. Imali su vinarije, ventilaciju, ostave, spavaće sobe, štale, pa cak i crkvu. Neverovatno je pomisliti da je ovo sve izgrađeno samo sa ručnim alatom bez struje!

Ovo mesto se nalazi na UNESCO-voj listi svetskih kulturnih baština i svakako je na listi mesta koje morate posetiti u Kapadokiji. Prvenstveno je bilo utočiste vizantijskih monaha koji su izgradili dosta crkava u kamenu. Freske koje su naslikane unutar ovih crkava (900 – 1200 godine) i dan danas odaju svežinu posle skoro hiljadu godina. Jedna od najlepše ukrašenih crkava u ovoj regiji je Crna crkva, koja je ime dobila po tome sto je prekrivena izmetom golubova. U njoj su sačuvane neke od najlepši fresaka sa motivima iz Novog Zaveta.

Ova oblast je poznata po tome što kamene formacije izgledaju kao da na vrhovima imaju bajkovite dimnjake. Ove neverovatne prirodne strukture nastale se erozijom koja je trajala milionima godina i podsećaju na pečurke iz bajke. Prema narodnom predanju, ispod njih su živele vile. Kasnije tokom ranog perioda hrišćanstva, monasi su pronašli utočiste ovde. U jednom od ovih dimnjaka nalazi se hram Svetog Simeona koji možete posetiti i čak se popeti na njegov vrh.

Kada stignete ovde, vaš turistički vodič će vam uglavnom reći da pustite mašti na volju zato što je ovo mesto poznato i kao Dolina Mašte. Za razliku od ostalih dolina u Kapadokiji, ova nema ni crkve u kamenu, ni rimskih utvrđenja, pa čak ni grobnica. U suštini, ovo mesto nije nikada bilo naseljeno. Ono što čini ovo mesto posebnim je to što površina podseća na površinu meseca. Ima kamene strukture koje podsećaju na kamilu, zmiju, pingvine, foke i delfine.

Iako vam ovo deluje neverovatno, uverićete se kada vidite svojim očima. Pokušajte da nađete kamenu strukturu koja podseća na Bogorodicu kako drži Isusa. Ako ne možete, pitajte vašeg turističkog vodiča da vam ukaže na to.

Ovo su samo neke od stvari koje možete raditi u Kapadokiji. Neke koje nismo naveli ćete sami shvatiti kada odete tamo, kao na primer, odsedanje u pećinskim hotelima, uživanje u grnčariji i specijalitetima koji se mogu probati u restoranima.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.