Smenjeni prokurdski gradonačelnici na jugoistoku Turske

Izvor: RTS, 19.Avg.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjeni prokurdski gradonačelnici na jugoistoku Turske

Zbog istrage u vezi sa terorizmom turske vlasti smenile su prokurdske gradonačelnike u gradovima Dijarbakir, Van i Mardin i na njihovo mesto postavile državne guvernere u ovim provincijama na jugoistoku zemlje.
Tri gradonačelnika optužena su za razna krivična dela uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje terorističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << propagande, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.
Zbog sumnje da su povezani sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana PKK, turske vlasti smenile su 2016. godine na desetine gradonačelnika u jugoistočnom delu zemlje naseljenom pretežno Kurdima i zamenile ih državnim službenicima.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je uoči izbora u martu da bi prokurdski gradonačelnici mogli biti otpušteni ako, kao njihovi prethodnici, imaju veze sa ekstremistima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.