Sancije SAD za 13 pojedinaca i firmi zbog podrške iranskom raketnom programu

Izvor: VOA, 26.Feb.2020, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sancije SAD za 13 pojedinaca i firmi zbog podrške iranskom raketnom programu

SAD uvele su nove sankcije 13 pojedinaca i firmi u Kini, Iraku, Rusiji i Turskoj, zbog njihove podrške iranskom raketnom programu. Stejt department saopštio je da je među onima koji su na meti sankcija i Kinez Luo Dingven, koji je takođe bio umešan u isporuke osetljive opreme pakistanskom raketnom programu. Pored toga, na udaru su se našle kineske i turske izvozne i trgovinske kompanije. Svih 13 optuženo je za kršenje Zakona o neširenju (oružja za masovno uništenje) u Severnoj Koreji, Siriji i Iranu iz 2000. godine. "Uvođenje ovih mera poddvlači da iranski raketni program ostaje značajna briga u vezi sa neširenjem", navodi se u saopštenju Stejt departmenta objavljenom u utorak. Dodaje se da je to "u skladu sa našim naporima da se iskoriste sve dostupne mere kako bi se Iran sprečio da unapredi svoje raketne sposobnosti".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD uvode nove sankcije: Na udaru Rusija i Kina

Izvor: B92, 26.Feb.2020

Sjedinjene Države uvele su nove sankcije protiv 13 stranih kompanija i osoba u Kini, Iraku, Rusiji i Turskoj, zbog njihove podrške iranskom raketnom programu..."Izrekli smo dvogodišnje diskrecione sankcije za 13 pojedinaca i kompanija koje uključuju ograničenja na državne nabavke u SAD, pomoć...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.