ŠVEDSKA UPUTILA OŠTAR ODGOVOR TURSKOJ: Povećanje ekstradicija zavisi od OVE stvari

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2022, 16:10

ŠVEDSKA UPUTILA OŠTAR ODGOVOR TURSKOJ: Povećanje ekstradicija zavisi od OVE stvari

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je danas da će svako povećanje ekstradicija, na osnovu rezultata sporazuma s Turskom, kao i njeno pridruženje NATO, zavisiti od informacija dobijenih od turskih vlasti.

- Zavisi od toga koje informacije dobijemo od Turske u ovoj oblasti - rekla je Anderson za agenciju Rojters.

Kako je rekla, u svim ekstradicijama nastavljaju da se poštuju švedsko i međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravo i sledi Evropska konvencija o ekstradicijama.

Švedska i Finska učinile su značajan korak ka članstvu u NATO, pošto je Turska juče ukinula veto na njihovo pristupanje, a nakon što su dve nordijske zemlje pristale na niz bezbednosnih mera.

Kao deo sporazuma, Švedska i Finska su se usaglasile da ne podržavaju militantne kurdske grupe u severoistočnoj Siriji za koje Turska kaže da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju su i Sjedinjene Države i Evropska unija stavile na listu terorista.

- Ono što je u saopštenju je nešto što Švedska već radi - poručila je Anderson na marginama samita NATO u španskoj prestonici.

Dodala je da ih Švedska neće podržavati na način, na koji bi mogao da predstavlja pretnju unutrašnjoj bezbednosti Turske, kao što je pružanje oružja i finansijske.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.