ŠTA SE DEŠAVA U TURSKOJ? Inflacija nadmašila sve rekorde, u januaru ubrzala na skoro 65 odsto

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 11:22

ŠTA SE DEŠAVA U TURSKOJ? Inflacija nadmašila sve rekorde, u januaru ubrzala na skoro 65 odsto

Ovo se nikada nije desilo

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u februaru ubrzala sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 odsto, objavio je danas Turski institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je najviša u poslednjih 15 meseci.

Na godišnjem nivou u februaru su najviše porasle cene usluga u hotelima, kafeima i restoranima i to za 94,78 odsto, kao i u obrazovanju 91,84 odsto, zdravstvu 81,25 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i transportu 77,98 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupeli za 71,12 odsto, alkoholna pića i duvan za 63,09 odsto, a odeća i obuća za 43,44 odsto.

Na mesečnom nivou inflacija je veća za 4,53 odsto u odnosu na januar.

Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je takođe ubrzala u februaru, sa januarskih 70,48 odsto na 72,89 odsto.

Centralna banka Turske (TCMB) je 22. februara odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 45 odsto, preneli su mediji.

Banka je prethodno, počev od juna 2023. godine, podizala referentnu kamatnu stopu osam puta zaredom za ukupno 3.650 baznih poena.

Centralna banka Turske je najavila da će referentna kamatna stopa ostati na trenutnom nivou sve dok ne dođe do značajnog i trajnog pada osnovnog trenda mesečne inflacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stopa inflacije u Turskoj najviša za 15 mjeseci

Izvor: Capital.ba, 04.Mar.2024

ANKARA – Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u februaru ubrzala sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 odsto, objavio je danas Turski institut za statistiku Turkstat. FOTO: Pixabay Inflacija u Turskoj je najviša u posljednjih 15 mjeseci. Na godišnjem nivou u februaru su najviše porasle cijene usluga...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.