SAD nam duguju 1,4 milijarde dolara za mlazne avione

Izvor: B92, 27.Okt.2021, 12:05

"SAD nam duguju 1,4 milijarde dolara za mlazne avione"

Turska je uložila 1,4 milijarde dolara u program mlaznih aviona a nakon toga je izbačena iz programa zbog kupovine protivraketne odbrane ruske proizvodnje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će problemi oko programa mlaznih aviona F-35 biti glavna tema njegovog sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Glazgovu, objavili su turski državni mediji.

Turska, proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kupac F-35, izbačena je iz programa F-35 zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 ruske proizvodnje, podseća Rojters. Zvanična Ankara tvrdi da je njeno izbacivanje nepravedno i tražila je nadoknadu za ulaganje od 1,4 milijarde dolara u program.

Erdogan je rekao da je Vašington ponudio Ankari paket aviona F-16 i komplete za modernizaciju u zamenu za ulaganje Turske u program borbenih aviona tipa F-35, ali su Sjedinjene Države kasnije saopštile da nisu ponudile takav finansijski plan.

"Informacije koje smo dobili su da postoji neka vrsta plana plaćanja sa njima", prenela je turska državna novinska agencija Anadolija izjavu Erdogana. "Da li je to istina ili ne, saznaćemo od njih. Za mene bi bilo dobro da o tome razgovaram sa Bajdenom na najvišem nivou", poručio je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.