Rusija: Aja Sofija je unutrašnje pitanje Turske

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 22:25

Rusija: Aja Sofija je unutrašnje pitanje Turske

Ruska diplomatija ocenila je danas da je prenamena Aja Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju "unutrašnje pitanje" te zemlje.

"Smatramo da je to unutrašnje pitanje Turske. Ni mi, niti bio ko, ne treba u to da se meša", rekao je pomoćnik šefa diplomatije Sergej Verhinin, prenosi agencija Ria Novosti.

Prema njegovim rečima, Rusija ipak ističe važnost te lokacije sa stanovišta svetske kulture i baštine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je nedavno u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Crkva Svete Sofije je sagradjena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. za vreme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej. Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.