Izvor: TangoSix.rs, 27.Apr.2023, 08:50

Rumunija potpisala ugovor za nabavku turskih besposadnih letelica Bajraktar

Ministarstvo odbrane Rumunije potpisalo je sa turskom kompanijom Baykar ugovor vredan 321 milion dolara za nabavku izviđačko-borbenih besposadnih letelica ​​TB2 Bayraktar. Potvrda odnosno objava o ovom poslu se može naći na internet stranici Tenders Electronic Daily, elektronskoj verziji dodatka Službenom listu Evropske Unije koji se bavi projektima javnih nabavki.
Potpisivanje ugovora potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je na svom Tviter nalogu i Haluk Bajraktar, generalni direktor kompanije Baykar. On je napisao da se Rumunija pridružila listi od, do sada 28 zemalja sa kojima je potpisan ugovor o prodaji njihove besposadne letelice TB2. Napomenuo je i da su u kompaniji ponosni na to što letelicu, zajedno sa Rumunijom, izvoze u dve države koje su članice EU i tri zemlje koje su članice NATO.
Rumunija je proces nabavke besposadnih letelica započela početkom avgusta 2022. godine kada je od rumunskog parlamenta zatraženo prethodno odobrenje za pokretanje postupka za dodelu ugovora za nabavku tri besposadna sistema za potrebe Kopnene vojske Rumunije.
Potom je na samom početku septembra 2022. rumunsko ministarstvo odbrane objavilo da namerava da nabavi paket tri sistema Bayraktar ​​TB2 koji se sastoji od 18 letelica, početnog paketa logističke podrške, neophodne obuke i opreme za obuku, što je tada procenjeno na oko 300 miliona dolara. Osim toga navedeno je da će sve to biti prilagođeno spacifikacijama rumunske vojske.
Pojedini nezvanični izvori navode da bi rumunski Bajraktari trebali da budu stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Giarmata blizu Temišvara, odnosno u vojnom delu međunardnog aerodroma ‘‘Trajan Vui‘‘ na kome je trenutno bazirana 712. helikopterska eskadrila, 71. vazduhoplovne baze Kampija Turzij koja leti na helikopterima IAR-330M Puma.
Pored Bajraktara, Rumunija će najverovatnije nabaviti i izraelske izviđačke besposadne letelice Elbit Sytems Watchkeeper X, 20. decembra 2022. godine potpisan je okvirni sporazum vredan oko 410 miliona evra za paket u kome se nalaze tri sistema sa 21 letelicom.
The post Rumunija potpisala ugovor za nabavku turskih besposadnih letelica Bajraktar appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.