Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2017, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turska upozorava SAD: Priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela je „crvena linija” za muslimane


Izvor:
Vostok / RT

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je izjavio da će američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela biti "crvena linija" za muslimane. On je takođe upozorio da bi takav korak prisilio Ankaru da prekine diplomatske veze sa jevrejskom državom.

U govoru pred turskim parlamentom, Erdogan je takođe rekao da će pozvati na sastanak Organizacije za islamsku saradnju kako bi se suprotstavio svakom potezu kojim je Jerusalim prepoznat kao glavni grad Izraela.

Očekuje se da će američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak sagledati osetljivu spoljnopolitičku temu, ali su javna upozorenja od saveznika i telefonski pozivi između svetskih lidera doveli do toga da Bela kuća odloži svoju odluku.

Turska je bila najglasniji kritičar potencijalnog priznanja.

"Ako se bi se promenio trenutni status Jerusalima i preduzeo još jedan korak ... to bi bila velika katastrofa", rekao je potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag tokom konferencije za novinare.

"To bi u potpunosti uništilo krhki mirovni proces u regionu i dovelo do novih sukoba, novih sporova i novih nemira".

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.