RT: Erdogan saopštio da Makron treba da „proveri mentalno zdravlje“ i da ne razume slobodu veroispovesti

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2020, 09:52

RT: Erdogan saopštio da Makron treba da „proveri mentalno zdravlje“ i da ne razume slobodu veroispovesti

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan optužio je svog francuskog kolegu Emanuela Makrona za "maltretiranje" miliona muslimana nakon što su zvaničnici najavili zatvaranje radikalnih džamija i suzbijanje islamskog ekstremizma širom Francuske. „Šta je Makronov problem sa islamom i muslimanima? Potreban mu je tretman za mentalno zdravlje“, rekao je Erdogan na sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja, preneli su turski mediji.
"Šta još reći šefu države koji ne razume slobodu verovanja i koji se tako odnosi prema milionima pripadnika verske manjine u svojoj zemlji? Pre svega, potrebno je da proveri mentalno zdravlje."
  Pariz očigledno nije impresioniran Erdoganovim stavom o Makronu, kasnije osuđujući njegove primedbe kao „neprihvatljive“. Erdogan je oštro kritikovao retoriku koju je Makron primenio u borbi protiv islamskog ekstremizma u Francuskoj. Početkom oktobra, francuski lider je izjavio da je islam širom sveta bio u "krizi" zbog porasta fundamentalizma. U istom govoru, Makron je izveo niz koraka usmerenih na jačanje sekularnih vrednosti zemlje i suzbijanje onoga što je nazvao „islamističkim separatizmom“. Turski predsednik osudio je Makronov stav kao „jasnu provokaciju“, optuživši ga da je ciljao islam kako bi „prikrio“ svoje neuspehe u unutrašnjoj politici. Francuska vlada ponovila je svoje obećanje da će suzbiti radikalni islam nakon što je nacija ostala šokirana ubistvom Samjuela Patija. Nastavniku u srednjoj školi je u pariskom predgrađu 16. oktobra odsečena glava od strane mladog čečenskog izbeglice nakon što je svojim učenicima pokazao crtani film proroka Mohammeda u okviru časa o slobodi izražavanja. Kao odgovor na ubistvo, zvaničnici su između ostalog obećali da će pojačati nadzor nad finansiranjem džamija i zatvoriti džamije i muslimanske nevladine organizacije optužene za širenje mržnje. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.