RT: Erdogan pozdravlja rusku isporuku S-400, te želi zajedničku proizvodnju s Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2019, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Erdogan pozdravlja rusku isporuku S-400, te želi zajedničku proizvodnju s Rusijom

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan proslavio je dolazak pošiljke ruskih PVO sistema S-400 u Tursku, uprkos pretnjama sankcijama od strane SAD-a, te je izjavio da želi da učestvuje u zajedničkoj proizvodnji ovih sistema s Rusijom. Govoreći u ponedeljak u Ankari, povodom treće godišnjice neuspelog pokušaja državnog udara, Erdogan je obećao da će novokupljene baterije PVO sistema biti u potpunosti raspoređene za manje od godinu dana. Ruski teretni avioni počeli su isporučivati komponente sistema u petak, sa više transportnih letova koji su pristizali preko vikenda. “I danas je stigao osmi avion. Inšalah [ako bude božje volje], mi ćemo biti gotovi do aprila 2020”, rekao je Erdogan. On je dodao da će Ankara "ići mnogo dalje" s ciljem uspostavljanja "zajedničke proizvodnje s Rusijom".
Tokom mandata američkog predsednika Baraka Obame, Turska je bila u pregovorima za kupovinu američkih PVO sistema "Patriot", sporazum koji je propao kada je Erdoganova vlada zatražila da prodaja uključi transfer tehnologije. Erdogan je u intervjuu u nedelju spomenuo neuspeli dogovor o američkim PVO sistemima, rekavši da se Turska odlučila za ruske sisteme jer "moramo imati alternativu."
U izboru ruske alternative, Erdogan je rizikovao gnev Vašingtona. Kupovina ruskih PVO sistema stavlja Tursku pred mogućnost uvođenja sankcija od strane SAD-a, prema CAATSA, zakonu iz 2017. godine, koji se, između ostalog, može koristiti za kažnjavanje saveznika SAD-a zbog "transakcija" sa ruskim sektorom odbrane. Turski lider je u nedelju odbacio pretnju sankcijama, rekavši novinarima da veruje da će predsednik Donald Tramp "pronaći sredinu" i odustati od ekonomskih kazni. SAD su takođe zapretile da će isključiti Tursku iz svog programa borbenih aviona F-35, tvrdeći da bi upravljanje njime uz S-400 omogućilo Moskvi da sazna tajne američkog aviona. Vašington je ostao nepokolebljiv u potencijalnoj odmazdi, ali izvori vlasti su, kako se izveštava, saopštili za "Blumberg" u subotu da će sankcije biti primenjene kasnije ove nedelje, izbegavajući političku simboliku kažnjavanja Erdogana na godišnjicu pokušaja državnog udara 2016. godine. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.