Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASTU TENZIJE IZMEĐU SILA Turska strahuje da sirijski sukob ne preraste u TREĆI SVETSKI RAT

Turski zvaničnik rekao je danas da strahuje da bi rat u Siriji mogao da preraste u svetski sukob, imajući u vidu rastuće tenzije između Rusije i SAD koji podržavaju suprotstavljene strane.

"Ako se ovaj rat preko posrednika nastavi, dozvolite da budem jasan, doći će do rata između Amerike i Rusije", rekao je ; turski vicepremijer Numan Kurtulmus za provladinu agenciju Anadoliju.

Kurtulmus je ocenio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sirijski sukob doveo svet na "ivicu velikog regionalnog ili svetskog rata".

Turska i njeni zapadni saveznici traže odlazak sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok Moskva politički i vojno podržava sirijske vlasti, saveznice Irana.

Pročitajte još

Ankara je deo koalicije predvođene SAD koja sprovodi vazdušne napade na grupu Islamska država. Turska je 24. avgusta krenula u vojnu ofanzivu u Siriji da potisne sa turske granice ekstremiste Islamske države i kurdske pobunjenike.

Odnosi između Moskve i Vašigtona dodatno su se pogoršali posle neuspeha Sirijskog primirja koje su Rusija i SAD izeđstvovale u septembru a koje je trajalo samo nedelju dana.

Od kada je primirje propalo vojska sirijskog predsednika, uz podršku ruskih aviona, pokrenula je ofanzivu na istočne delove grada Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika. Ofanzivu su osudili Vašington i zapane zemlje, ali Moskva je u subotu uložila veto na francuski predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kome se tražio prekid bombardovanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Turska: Zbog Sirije bi mogle da zarate Rusija i SAD

Izvor: RTS, 12.Okt.2016

Ukoliko se rat preko posrednika u Siriji nastavi, turske vlasti strahuju da bi svet mogao da zapadne u globalni rat u kojem će se na suprotnim stranama naći supersile Rusija i SAD, rekao je zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.