Prvi izvozni uspesi Turske u prodaji vojnih aviona i helikoptera: Filipini nabavili borbene helikoptere T129, Niger školske avione Hurkuš

Izvor: TangoSix.rs, 09.Dec.2021, 08:58

Prvi izvozni uspesi Turske u prodaji vojnih aviona i helikoptera: Filipini nabavili borbene helikoptere T129, Niger školske avione Hurkuš

Turska vazduhoplovna industrija, i pored poteškoća izazvanim lošim odnosima Turske sa SAD i drugim zapadnim državama, realizovaće u bliskoj budućnosti prve, veoma važne poslove izvoza svojih proizvoda, konkretno prve prodaje vojnih aviona i helikoptera. Osim toga nastavlja se uspešan plasman turskih bespilotnih letelica koje su u skorašnjim realnim borbenim dejstvima iznad Nagorno-Karabaha, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Libije i Sirije pokazale svoju visoku vrednost i efikasnost.
Filipinska novinska agencija PNA (Philipines News Agency) prenela je 24. novembra objavu komandanta ratnog vazduhoplovstva Filipina general-pukovnika Alena Paredesa na društvenoj mreži Facebook, da će borbeni helikopteri T129 ATAK turske proizvodnje stići na Filipine u ovom mesecu. Prema poslednjim infromacijama iz Ministarstva odbrane koje su preneli filipinski mediji, biće isporučena prva dva od 6 naručenih letelica.
Filipini su kupili 6 T129 za nešto više od 269 miliona dolara / Foto: TAI PNA podseća da je ugovor sa turskom kompanijom Turkish Aerospace Industries (TAI) za nabavku ovih helikoptera filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana potpisao u julu 2020. godine, da je njihova cena 269.388.862 dolara, i da je ugovor potpisan u obliku sporazuma između dve vlade (G-to-G, Government-to-Government).
Ratno vazduhoplovstvo Filipina odabralo je T129 kao svoj budući borbeni helikopter još novembra 2018. godine kada je iskazana potreba za 10 primeraka, to je u međuvremenu smanjeno na samo 6, ali je moguće da postoji opcija za dodatnim brojem letelica. Turska strana međutim nije mogla odmah da krene u realizaciju ovog posla zbog toga što helikopter T129 ima zapadne motore, a tek u maju ove godine je američki State Department izdao dozvolu da se helikopteri mogu prodati sa delovima proizvedenim u SAD.
T129 ATAK je razvijen na osnovu italijanskog Agusta A129 Mangusta (kasnije AgustaWestland, potom Leonardo), turski TAI je izvršio doradu zmaja, ugrađena je turska elektronika, tu je nova transmisija, noseći i repni rotor, sistem za upravljanje vatrom, integrisano je tursko naoružanje, pogonsku grupu čine dva američko-britanska turbovratilna motora Honeywell/Rolls Royce LHTEC T800-4A, a Turska još od 2017. godine radi na razvoju domaćeg motora Tusas Engine Industries TEI TS 1400. Prethodni pokušaj prodaje T129 Pakistanu nije urodio plodom upravo zbog motora, ali i američkih sankcija prema Pakistanu koji zbog toga nije dobio ni naručene borbene helikoptere AH-1Z.
RV Turske koristi 15 školskih aviona Hurkus-B / Foto: TAI Nekoliko dana pre objave da će Filipinima stići helikopteri T129 ATAK, Uprava za javno informisanje Predsedništva Republike Turske potvrdila je da su avioni Hurkuš (Hürkuş – slobodna ptica) prodati Nigeru. Objavljen je deo citata razgovora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa nigerskim predsednikom Muhamedom Bazumom u kome Erdogan navodi da će avioni Hurkuš, bespilotne letelice Bajraktar TB2 i oklopna vozila koje Niger kupuje od Turske ojačati vojne i bezbednosne snage ove afričke države.
Detalji ugovora nisu saopšteni, ali je holandski Scramble podsetio da je još krajem aprila ove godine generalni direktor kompanije TAI Temel Kotil izjavio da je jedna država, koju nije hteo da imenuje, blizu potpisivanju ugovora za nabavku školsko-borbenog aviona Hurkuš-C. Kotil je potom 11. novembra u intervjuu TV kanalu CNN Turk rekao da će sredinom 2022. godine Nigeru biti isporučeni avioni Hurkuš, i to u školskoj vojnoj verziji Hurkuš-B (interesantno da je Hurkuš-A civilni školski avion sa EASA sertifikatom CS-23).
Razvoj Hurkuša počeo je još 2005. godine, prototip Hurkuš-A je poleteo 29. avgusta 2013, Hurkuš-B 10. septembra 2014, a laka borbena varijanta Hurkuš-C 29. decembra 2018. godine. Pored mnogih turskih kompanije angažovane su i firme iz UK (izbaciva sedišta), Kanade (motor), SAD (elisa, LCD pokazivači), Italije (gorivni sistem, stajni trap, klima uređaj). 2013. godine RV Turske naručilo je prvih 15 aviona sa oznakom TT32 Hurkuš-B, prva dva su isporučena decembra 2018, a ostali tokom 2019. godine. Postoji opcija za nabavku još 40 primeraka, a TAI razmatra razvoj bespilotne verzije kao i mornaričkog patrolnog aviona Hurkuš-D.
Osim Tunisa, novi strani korisnik BPL Anka će za dve godine biti i Kazahstan / Foto: TAI Kao što je već navedeno, Niger će, osim školskih aviona i oklopnih vozila, nabaviti i tursku izviđačko-borbenu bespilotnu letelicu Bajraktar TB2 (proizvođača Baykar Makina) koja je poslednjih godina, nakon efikasne borbene upotrebe na Kavkazu, severnoj Africi i Bliskom istoku, postala pravi hit na tržištu. Trenutno ovaj tip BPL koriste Azerbejdžan, Katar, Libija, Maroko, Turkmenistan, Ukrajina, letelice su naručili Kirgizija, Niger, Poljska, a interesovanje su pokazali Albanija, Bugarska, Etiopija, Irak, Kazahstan, Letonija, Mađarska, Oman, može se reći i Srbija.
U borbenim dejstvima Turska je od 2018. godine do danas, iznad Sirije i Libije, upotrebila još jedan tip domaće izviđačko-borbene bespilotne letelice. Reč je o BPL tipa Anka-S koja je uvedena u naoružanje turske vojske 2017. godine. Prvi strani korisnik je Tunis koji je marta 2020. potpisao ugovor vredan 80 miliona dolara za tri komandne stanice i tri bespilotne letelice, usporuka je realizovana sredinom oktobra ove godine. Kompanija TAI saopštila je 27. novembra na svom zvaničnom Tviter profilu da će tri BPL Anka zajedno sa dve komandne stanice 2023. godine biti isporučene Kazahstanu.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Prvi izvozni uspesi Turske u prodaji vojnih aviona i helikoptera: Filipini nabavili borbene helikoptere T129, Niger školske avione Hurkuš appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.