Prvi deo Balkanskog toka u funkciji, isporuke gasa Srbiji iduće godine

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi deo "Balkanskog toka" u funkciji, isporuke gasa Srbiji iduće godine

Bugaska je pustila u rad prvi deo regionalnog gasovoda "Balkanski tok" koji je zapravo nastavak "Turskog toka", koji ide dalje ka Srbiji i Mađarskoj. Istovremeno, Bugaski premijer Bojko Borisov u prisustvu predstavnika Vlada Srbije i Mađarske obeležio je zvaničan početak gradnje bugaske deonice tog gasovoda.
Na obali Crnog mora, "Bulagartransgas" sa 11 kilometara novog gasovoda povezao je bugaski i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << turski gasni sistem sa svojom kompresorskom stanicom nedaleko od Varne ali i proširio kapacitet za prijem veće količine gasa. Bugarska nastavlja gradnju svoje trase, do granice sa našom zemljom kod Zaječara i za taj posao izdvojila je 1,1 milijardu evra.

"Uvek sam govorio da tamo gde postoje veliki ekonomski interesi, tamo gde postoje gasna čvorišta, nema rata. I zato mnogo više gradimo. Tako je bezbedno kako naše poslovanje, tako i interesi drugih zemlja", rekao je bugarski premijer Bojko Borisov.
Srpski ministar energetike kaže da je Bugaska time osigurala da će svoj deo gasovoda završiti a da naša zemlja prve isporuke gasa očekuje tokom iduće godine.
"Srbija vrlo intezivno radi svoju deonicu, mi ćemo linijski deo gasovoda završiti do kraja ove godine. Očekujemo i da će bugarska strana svoje radove završiti u prvoj polovini 2020. godine, iako imaju malo kašnjenje, ali za nas je značajno da će oni brzo i intenzivno raditi deonicu do Srbije, što je za nas ključno", istakao ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić.
I Mađaska je još jednom potvrdila učešće u tom gasnom projektu koji je pre svega alternativni pravac snabdevanja zemalja Balkana.
"Kada imamo više izvora i ruta snabdevanja, onda imamo niže cene. Možete davati gas po nižoj ceni za građane i industriju. To je ključni faktor kada govorimo o konkurentnosti. Ovo je uspeh Bugarske, ali i celog regiona. Sa ovim gasovodom ceo region će jačati, tako da smo spremni da sarađujemo", poručio je Tamaš Mencer, državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Mađarske.
"Tuski tok" ima dve cevi kapaciteta po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prošle sedmice je "Gasprom" počeo punjenje gasom prvog kraka koji ide u Tursku. Moskva i Ankara najavljuju da će gasovod pustiti u rad najaksnije do kraja godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.