Pronađen najstariji hleb na svetu

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 10:49

Pronađen najstariji hleb na svetu

Arheolozi u Turskoj tvrde da su otkrili najstariji hleb na svetu, koji datira iz 6600. godine pre nove ere.

U velikoj meri uništena struktura peći pronađena je u oblasti zvanoj Mekan 66, u kojoj se nalaze kuće od cigle od blata, na arheološkom nalazištu Čatajhejuk u južnoj turskoj provinciji Konja, prema turskom centru za istraživanje i primenu istorije i tehnologije Univerziteta Nedžmetin Erbakan (BITAM).

Arheolozi su oko peći pronašli seme pšenice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ječma, graška i okrugle ostatke veličine palme, navodi se u saopštenju za javnost. Analizama je utvrđeno da je organski ostatak star 8.600 godina, nekuvan, fermentisan hleb.

"Možemo reći da je ovo otkriće najstariji hljeb na svetu", rekao je u sredu za tursku državnu novinsku agenciju Anadolu arheolog Ali Umut Turkcan, šef delegacije iskopavanja i vanredni profesor na Univerzitetu Anadolu u Turskoj, prenosi CNN.

"To je manja verzija parčeta hleba. Ima prst utisnut u sredinu, nije pečen, već fermentisan i sa skrobom u njemu, ostao je do danas. Nema sličnog primera", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.