Premijer Holandije ocenio optužbe Turske za fašizam kao sumanute

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Holandije ocenio optužbe Turske za fašizam kao sumanute

Holandski premijer Mark Rute ocenio je danas kao "sumanute primedbe" optužbe Turske da su se Holanđani poneli kao "fašisti" zbog zabrane sletanja aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je nameravao da učestvuje na jednom skupu turskih gastarbajtera u znak podrške promenama turskog ustava kojima bi se dala veća ovlašćenja predsedniku zemlje.

"Razumem da su ljuti, ali to je preterano", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Rute na jednom skupu na jugu Holandije održanom povodom predstojećih izbora u toj zemlji.

Holandska vlada povukla je danas dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova, koji je najavio da će doći danas u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum.

Turski predsesnik Redžep Tajip Erdogan je rekao da Holandija "ne zna politiku niti međunarodnu diplomatiju" i dodao "to su ostaci nacizma, to su fašisti".

Rute je rekao da nije u redu da turski ministri sprovode kampanju među Holanđanima "koji možda imaju turski pasoš", ali predstavljaju narod Holandije.

On je ipak dodao da je važno sačuvati dobre odnose s Turskom.

Rute je naveo da će Holandija "učiniti sve da sačuva što bolje i što jače odnose s Turskom" i podsetio da su Holandija i Turska NATO saveznici i da je EU sa Ankarom postigla značajan sporazum o rešavanju migranstke krize.

Turski ministar za evropska pitanja Omer Čelik naveo je na društvenoj mreži Tviter da je odluka o onemogućavanju šefu turske diplomatije da stigne u Holandiju "ostati u istoriji kao crna mrlja na holandskoj demokratiji i diplomatiji".

I lider opozicije u Turskoj Kemal Kiličdaroglu kritikovao je odluku holandskih vlasti i rekao da "oni koji staju u odbranu demokratije ne bi učinili tako nešto".

Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog "rizika za javni red i bezbednost" nastalih zbog najavljene posete Čavušoglua Roterdamu gde miting treba da se održi.

Diplomatski sukob dve zemlje odvija se nekoliko dana pre holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Premijer Holandije nazvao sumanutim optužbe Turske

Izvor: Beta, 11.Mar.2017

Holandski premijer Mark Rute ocenio je danas kao "sumanute primedbe" optužbe Turske da su se Holandjani poneli kao "fašisti" zbog zabrane sletanja aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je nameravao da učestvuje na jednom skupu turskih gastarbajtera u znak podrške promenama...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.