Poslednji pokušaj, kom se Stoltenberg nada

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 09:30

Poslednji pokušaj, kom se Stoltenberg nada

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i švedski premijer Ulf Kristerson sastaće se na završnim pregovorima o članstvu Švedske u NATO-u.

Sastanak, koji je organizovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uoči velikog samita NATO, trebalo bi, kako se on nada, da omogući ukidanje veta Turske koja blokira ulazak Švedske u Atlantski savez od maja 2022. godine.

Stoltenberg, koji želi da 31 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država članica organizacije ponudi ujedinjeni front protiv Rusije, ocenio je nedavno kao "apsolutno moguće" da Turska donese "pozitivnu odluku" za Švedsku.

Erdogan je obećao u petak da će doneti "najbolju odluku, kakva god da je", nagoveštavajući da su sve opcije na stolu.

Turski predsednik blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim".

"Kako država koja se ne distancira od terorističkih organizacija može da doprinese NATO-u", upitao je nedavno turski predsednik, koji je prošlog meseca ponovo osudio Švedsku što je dozvolila spaljivanje Kurana na svom tlu.

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Mađarska je saopštila da će dati svoj pristanak ako to učini Turska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SVE VEĆI STRAH OD ERDOGANA Ceo svet čeka njegov potez - da li će moći da pređe preko uvrede?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023

Kako je saopšteno iz kancelarije turskog predsednika, on je rekao da su "pozitivni koraci koje je Švedska preduzela u pravcu odobravanja Turske beskorisni kada PKK nastavi da deluje u Švedskoj"..Premijer Švedske, Ulf Kristerson, danas se sastaje sa predsednikom Turske u pokušaju da otkloni poslednje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.