Podgorica, zašto je uklonjena Kosovka devojka iz hola bolnice?

Izvor: RTS, 11.Jan.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podgorica, zašto je uklonjena "Kosovka devojka" iz hola bolnice?

Umetničko delo "Kosovka devojka" uklonjeno je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, gde se nalazilo više od četiri decenije. To je krajem decembra učinjeno na zahtev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića.
Pored nedavno uklonjenog bakroreza na kojem je prikazana devojka koji poji vodom srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, poslednjih godinu i po dana se nalazila zahvalnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Abdić ističe da premeštanje slike nema političku niti bilo kakvu drugu konotaciju. Naglasio je da je sliku sklonio isključivo da bi sliku sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj gravirali svoja imena.
"Jedini razlog je to što smo kulturno dobro morali da sačuvamo od vandalizma. Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak već na najreprezentativnije mesto u Urgentnom centru – u prostoriju koja služi lekarima i medicinskim sestrama za odmor", rekao je Abdić Vijestima.
Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, sliku "Kosovka devojka" Klinički centar je dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ, pre 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.
Pošto je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine, zahvaljujući donaciji TIKA-e od 750.000 evra, navodno je postojala incijativa da se slika izmesti.
Nezvanični izvori Vijesti iz Kliničkog centra tvrde da je od bivšeg menadžmenta zahtevano da se ona ukloni, ali da su odbili da to učine.
Abdića je u decembru prošle godine za direktora Urgentnog centra izabrala nova direktorka Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević.
Abdić je ortoped, bio je član Upravnog odbora KCCG i odbornik je Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izbacili sliku Kosovka devojka posle 40 godina iz Kliničkog centra CG, objašnjenje je mnogo sumnjivo!

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jan.2017, 12:33

Umetničko delo - Kosovka devojka, uklonjeno je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), gde se nalazilo više od četiri decenije...To je krajem decembra učinjeno na zahtev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića...Pored nedavno uklonjenog bakroreza na kojem je prikazana...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.