Turska i Srbija potpisale više sporazuma o saradnji

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Srbija potpisale više sporazuma o saradnji

Srbija i Turska razmenile su danas u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana više potpisanih sporazuma o saradnji.

Razmenjeni su bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, sporazum o saradnji vlada Srbije i Turske u oblastri industrije i tehnologije.

Razmenjen je i ;memorandum o razumevanju o zajedničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << policijskim patrolama, okvirni vojni sporazum Srbije i Turske, protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske, kao i memorandum o razumevanju RATEL-a i Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije Turske o saradnji u oblasti elektronske komunkacije i poštanskih usluga.

Potpisani sporazumi o saradnji razmenjeni su na ceremoniji u Palati Srbije, posle sednice Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije kojom su predsedavali predsednici Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić.

Počeo sastanak Erdogan - Vučić

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan počeo je danas dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Vučić je Erdogana dočekao na aerodromu "Nikola Tesla", a potom je predsedniku Turske ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasnog bataljona garde.

Dvojica predsednika zajedno su, potom, obišli izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".

Posle razgovora koji bi trebalo da traje oko jedan sat, Erdogan i Vučić će predsedavati sastankom Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.Dvojica predsednika popodne će se obratiti učesnicima Srpsko-turskog poslovnog foruma na kome se očekuje oko 200 turskih privrednika.

Drugi dan Erdoganove posete obeležiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo. Dvojica predsednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Očekuje se da će tokom Erdoganove posete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, pre svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan doputovao u Beograd

Izvor: Beta Video, 07.Okt.2019

BEOGRAD - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u posetu Srbiji . (pokrivalice)Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Erdoan stigao u Beograd, dočekao ga Vučić

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2019, 00:14

BEOGRAD - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan sletio je na aerodrom u Beogradu, gdje je doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Izvor: RTS, 08.Okt.2019

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, biće zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske. Na Samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH. Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.