Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, biće zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske. Na Samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH. Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće kamen-temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.
Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.
Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).
Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje.
Erdogan je poručio da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o dve milijarde dolara robne razmene kao kratkoročnom cilju i o pet milijardi kao dugoročnom cilju.
Prvi dan posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.