Pobede Efesa i Baskonije, Štimac odličan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2017, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobede Efesa i Baskonije, Štimac odličan

Turski Anadolu Efes počeo je sezonu u Evroligi serijom od pet poraza, a onda napravio vezane "brejkove" na dva vruća gostovanja!

Momci trenera Velimira Perasovića, posle pobede u Barseloni, slavili su i ovog utorka uveče u Tel Avivu na otvaranju 7. kola.

Uz fantastičnu predstavu Erika Mekaluma, kojeg je pratio MVP prethodne runde Vladimir Štimac, Efes je deklasirao Makabi pred njegovim navijačima u poslednjih šest minuta igre i naneo "Ponosu Izraela" treći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uzastopni poraz računajući dva iz prethodne sezone: Makabi - Efes 72:92 (19:19, 16:28, 26:20, 11:25).

Žuto-plavi trenera Nevena Spahije imali su nerazumljivo povoljan raspored na startu sezone u okviru kojeg su pet od prvih sedam utakmica igrali u svojoj "Menora Mivtačim" areni, ali su ove večeri doživeli i drugi poraz kao domaćini, posle onog u meču sa Olimpijakosom.

Pobedili su Baskoniju, Milano i Real Madrid, a onda doživeli pravi mali debakl od trenutka kada je Noris Kol pogodio za 68:74 na 6:09 do kraja.

Pjer Džekson ubacio je 20 poena uz šest izgubljenih lopti, a dvocifreni u Spahijinom timu bili su još Džona Bolden sa 12, Aleks Tajus i Dešon Tomas sa po deset. Deandre Kejn šutirao je 2/8 iz igre, a Noris Kol 2/12. Prvi je postigao pet, drugi šest poena.

Do poslednje sirene, Efes je nadigrao rivala rezultatom 4:18, uz kandidaturu Mekaluma za titulu MVP kola - 31 poen za 27 minuta, uz šut 2/5 za dva i 8/11 za tri, četiri skoka, tri asistencije, ukradena i tri izgubljene lopte, kao i jedna blokada. Indeks uspešnosti – 33.

Nekadašnji reprezentativac Srbije, Štimac, briljantno je igrao u "Blaugrani" prošle nedelje, a ništa slabiji nije bio ni pred 11.000 navijača Makabija kojima se predstavio sa 15 poena za 30 minuta, uz šut 5/12 iz igre, ali i 13 skokova, asistencijom, tri ukradene i dve izgubljene lopte za indeks uspešnosti 22.

Sa ovakvim tandemom na parketu, sve što je ostatak ekipe trebalo da uradi je da pogodi kada su se Mekalum i Štimac odmarali, a to su najbolje radili Krunislav Simon sa 11, Brajant Danston i Riki Lido sa deset poena.

Upravo je Lido, koji je u prethodne tri četvrtine šutirao 0/5 iz igre, prekinuo period od dva minuta bez poena na otvaranju poslednje deonice na šta se nadovezao Mekalum pa je Efes stigao do 61:71, ali je Spahija tajm-autom uspeo na kratko da probudi svoj tim i vrati Makabi u utakmicu poenima Kola za "minus 6".

Ispostavilo se da je to bio početak bolnog kraja za Makabi, koji je doživeo treći poraz posle dva upisana u mečevima sa crveno-belima iz Pireja i Beograda.

Pred 10.500 navijača u "OAKA" dvorani u Atini, Panatinaikos je "razbio" Himki sa gotovo 30 poena razlike - 93:65 (26:16, 20:11, 26:22, 21:16).

Markus Denmon ubacio je 24 poena (7/9 za tri), uz podršku Džejmsa Gista sa 12, Nika Kalatesa sa 11 i Meta Lodžeskog sa deset poena. Aleksej Šved stigao je do 17 poena uz šut 2/8 za tri poena. Ostali nisu bili dvocifreni.

Baskonija - Real Madrid okruglo 30 razlike!

Ko bi rekao, posle onakvog starta sezone za jedne i druge. Baskonija - Real Madrid okruglo 30 razlike!

Košarkaši Real Madrida počeli su sezonu skorom 10-0 u ACB i Evroligi. U istom periodu, košarkaši Baskonije zabeležili su skor 2-8.

Jedni su u međuvremenu ostali bez dvojice teško povređenih centara, Ognjena Kuzmića i Gustava Ajona uz podsećanje da je od ranije van stroja Serhio Ljulj. Drugi su doveli Pedra Martineza Sančeza za trenera nakon što je "ruki" na klupi, Pablo Priđoni priznao da to nije za njega i da ne želi da napravi još veću štetu.

Nakon što su se dva tima sudarila ove večeri pred 10.639 navijača u "Fernando Buesa" areni u Vitoriji ishod je bio istorijski u svakom pogledu:

Baskonija - Real Madrid 105:75 (36:17, 28:27, 24:19, 17:12) u meču 7. kola Evrolige, u kojem je domaći tim zabeležio rekordnu pobedu nad "kraljevićima" i upisao četvrti trijumf u poslednjih pet mečeva u dva takmičenja, a gostujući doživeo treći uzastopni poraz, a četvrti u poslednjih pet mečeva računajući i prvenstveni "El Clasico" za vikend.

U prvoj četvrtini bilo je 27:5 (22 razlike), u drugoj 62:38 (24), u trećoj 83:57 (26) i u četvrtoj maksimalnih 104:71 (33) za zvanično najubedljiviji poraz najtrofejnijeg kluba u istoriji Evrolige.

Real, od serije Baskonije 19:0, nije prišao na manje od 14 poena razlike.

Marselinjo Uertas ubacio je 13 poena uz šest skokova, Džejson Grendžer dodao 12 uz pet, Met Džening 11, a Janis Tima deset, dok su Luka Dončić sa 18 i novajlija i debitant u Evroligi, Valter Tavarez sa deset bili jedini dvocifreni u timu Pabla Lasa.

Real je posle povrede dvojice centara, Kuzmića i Ajona, angažovao Tavaresa, ali nije sprečio četvrti poraz u pet mečeva posle onih upisanih u duelima sa Himkijem, Makabijem i Barselonom. Tenerife su jedini tim koji su "kraljevići" pobedili u međuvremenu, dok je poraz od Himkija bio jedini Baskonijin u istom periodu.

Rezultati 7. kola:

Makabi - Efes 72:92

Panatinaikos - Himki 93:65

Baskonija - Real 105:75

Unikaha - Žalgiris 83:85, 72:72
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.