Izvor: Blic, 19.Avg.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pisci za mir" osuđuju pokuššaj puča i mere turske vlade nakon njega

Komitet "Pisci za mir" Međunarodnog PEN-a uputio je danas saopštenje zbog događaja u Turskoj, u kome su osudili pokušaj vojnog udara, ali i ocenili da su mere koje su usledile od strane turske vlade nakon toga "napad na demokratske strukture turske države".

U saopštenju, koji je medijima dostavio Srpski PEN centar, ističe se da članovi PEN-a širom sveta "podržavaju demokratske ustanove i neuspešni vojni udar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatraju neprihvatljivim i osude vrednim činom nasilja koji je neprimeren jednom demokratskom društvu".

Komitet, medjutim, smatra i da mere koje turska vlada sprovodi nakon neuspešnog vojnog udara predstavljaju "napad na demokratske strukture turske države".

"Otpuštanje hiljada sudija, nastavnika, profesora univerziteta, ljudi na čelu kulturnih institucija i hapšenja pisaca i novinara narušavaju same temelje onoga čijem spasu su doprinele žrtve iz turskog naroda i vladinih snaga tokom dramatičnih sati neuspešnog vojnog udara", ocenili su članovi PEN-a.

Komitet "Pisci za mir" smatra da "razmere i sadržaj mera preduzetih nakon udara nadilaze potrebe procesa konsolidacije".

"Po svemu sudeći, one predstavljaju progon političkih protivnika, razgradnju demokratskih institucija moderne države i snažan napad na slobodno izražavanje pogleda i mišljenja koje pojedincima garantuju ustav i zakoni turske države. Čvrsto verujemo da gušenje slobode izražavanja i progon političkih protivnika utiru put novim erupcijama nasilja i ne mogu dovesti zemlju do trajnog mira", stoji u saopštenju.

Pročitajte još:

Pozivajući turske vlasti da obustave progone u svom društvu, Komitet "Pisci za mir" Međunarodnog PEN-a izražava uverenje da samo u društvenom dijalogu može doći do razumnog i za sve prihvatljviog rešenja dramatične krize.

"Pozivamo tursku vladu, skupštinu i predsednika Erdogana da stave tačku na sve progone civila čija funkcija u društvu nema nikakve veze sa vojnim i bezbednosnim pitanjima i omoguće nastavnicima, novinarima i piscima da slobodno i odgovorno služe javnosti", navedeno je u saopštenju.

Srpski PEN centar jedan je od najaktivnijih nacionalnih centara u radu Komiteta "Pisci za mir" Međunarodnog PEN, čije je sedište u Sloveniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.