Pet stvari koje morate da vidite i radite u Dimitrovgradu

Izvor: Megafon.co, 01.Okt.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet stvari koje morate da vidite i radite u Dimitrovgradu

Prema legendi, na povratku za Tursku, u današnjem Dimitrovgradu, zaustavio se karavan turskog cara. Car je želeo da pređe drugu stranu reke Nišave, međutim mosta nije bilo. Naredio je da se napravi most, odnosno, na turskom brod. Tako je nastalo ime Caribrod, koje je ovo mesto nosilo do 1950. godine. Od tada se zove Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << /> Sada, kada znate sve o imenu, evo šta ne treba da propustite u Dimitrovgradu.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Morning Mandolin – Chris Haugen
1. Smilovska jezera Savat I i Savat II su veštačke akumulacije napravljene u reonu Zabrđa. Poznatija su kao Smilovska jezera. Udaljena su 12 km od Dimitrovgrada. Bogata su šaranom, štukom, somom, crvenperkom, bodorkom, američkim somićem, karašem i drugom ribom. Zato su omiljeno mesto pecaroša. Može se pecati sa godišnjom ili dnevnom dozvolom koje važe samo za ta jezera.
2. Družite se sa životinjama Odmah pored Smilovskih jezera nalazi se Centar za hiporehabilitaciju dece sa posebnim potrebama. To je vid terapije u kojoj se uspostavlja kontakt sa konjima. Imaju ukupno 4 konja, od kojih su tri za terapiju, a jedan za rekreativno jahanje. Vrlo su druželjubivi
A u neposrednoj blizini – u selu Prtopopinci je farma autohtonih domaćih životinja “Vasov”. Mi smo vam već pričali o njenom domaćinu koji svira kaval i gaji životinje. Ovde možete, između ostalog, i da se družite sa lamama!
3. Manastiri i crkve U Dimitrovgradu i okolini ima mnogo manastira i crkava sa bogatom istorijom. Spisak pogledajte OVDE.
“Iza nas je Poganovski manastir – Sveti Jovan Bogoslov. On je iz 14. veka. Na teritoriji Opštine Dimitrovgrad kanjon reke Jerme i Poganovski manastir prepoznati su kao jedan veliki turistički potencijal. Kako zbog svojih prirodnih vrednosti u samoj okolini, tako i zbog kulturno istorijskog značaja”, objašnjava Dejan Cvetkov, iz Sportsko turističkog centra Caribrod. Oslikan je u 15. veku. A od 1949. godine nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.
Manastir Sv. Kirik i Julita nalazi se kod sela Smilovci. U narodu je poznat kao manastir „Sveti Ćirik“. Podignut je 1839. godine, na temelјima hrama koji je ranije postojao.
4. Pametnik Dimitrovgrad na dlanu – najbolji je opis pogleda sa Neškovog brda.
Ipak, to nije jedino što na ovom mestu možete da vidite. Pametnik je jedinstveni antiratni spomenik – zajednička spomen kosturnica učesnika Srpsko-Bugarskog rata. Podignut je 1887. godine.
5. Odsednite u etno smeštaju Upoznaćete pravi Dimitrovgrad kada upoznate njegove domaćine.  Probajte domaće proizvode. Popričajte sa njima. Možete čuti razne legende i krenuti da ih istražujete. Šta god da odaberete, nećete pogrešiti. Grad nije daleko. A priroda oduzima dah.
Foto – Marko Micić

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.