Kako je čobanova prćija postala Prćilovica?

Izvor: Megafon.co, 30.Sep.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je čobanova prćija postala Prćilovica?

Meštani kažu da se godinama prepričava legenda o tome kako je Prćilovica dobila ime. Naime, u vreme Turaka siromašni čobanin oženio je aginu ćerku i dobio ceo ovaj atar na kome se nalazi Prćilovica.
A kakve veze to ima sa imenom sela?

Novinar: Jovana Đorđević
Kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Future City Funk – Bad Snacks >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co <<
Kako stanovnici kažu, reč prćija dolazi iz turskog jezika i znači miraz. Međutim, literatura kaže da, iako su možda ovu reč u Srbiju doneli Turci, ona potiče iz grčkog jezika, od reči προίκα, koja ima upravo to značenje. Ova reč danas se, ipak, koristi najčešće u pežorativnom značenju – kada neko nešto svojata.
O Prćilovici Stanovnici Prćilovice tvrde da se u ovom mestu nalaze neispitani podzemni hodnici za koje se pretpostavlja da su čak iz rimskog doba. Tako da, koliko je naselje staro – nisu sigurni.
“Pa, kažu da je staro selo preko 200 godina, možda i više!”
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Prćilovica ima oko 2.300 stanovnika.
Priča se da je u školi u Prćilovici nekoliko meseci boravio i pukovnik Rajevski – po kome je Tolstoj napravio lik Vronskog u romanu Ana Karenjina.
Ovo je i mesto rođenja poznatog srpskog geologa i palentologa, kao i nekadašnjeg ministra privrede – Svetolika Radovanovića.
 

 
*Projekat “Od Pretrkovca do Grkinje – neobična sela Nišavskog okruga” realizuje se uz finansijsku podršku Fonda za jug Srbije.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

Pet stvari koje morate da vidite i radite u Dimitrovgradu

Izvor: Megafon.co, 01.Okt.2019, 20:44

Prema legendi, na povratku za Tursku, u današnjem Dimitrovgradu, zaustavio se karavan turskog cara. Car je želeo da pređe drugu stranu reke Nišave, međutim mosta nije bilo. Naredio je da se napravi most, odnosno, na turskom brod. Tako je nastalo ime Caribrod, koje je ovo mesto nosilo do 1950....

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.