Papa Franja potresen zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2020, 14:25

Papa Franja potresen zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju

Papa Franja rekao je danas da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

"Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osećam pogođeno", rekao je papa tokom nedeljne molitve.

Njegove reči prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.

Vatikanski dnevnik Oservatore Romano, sinoć je o tome samo činjenično izvestio, navodeći glavne međunarodne reakcije ali bez komentara.

Vodeće arhitektonsko zdanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izgrađeno u VI veku, u kome su krunisani vizantijski carevi, da bi kasnije bila pretvorena u džamiju, a 1934. u muzej, svrstano je u svetsku baštinu Uneska i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu sa 3,8 miliona posetilaca samo prošle godine.

Za svojih 1.400 godina istorije, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj.

Više zemalja, među kojima Rusija i Grčka koje prate sudbinu vizantijskog nasleđa u Turskoj, ali i SAD i Francuska upozorile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u muslimansku bogomlju, za šta se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zalagao godinama.

Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u petak u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Papa Franja: Pogođen sam odlukom o pretvaranju Aja Sofije u džamiju

Izvor: Radio 021, 12.Jul.2020

Papa Franja je rekao da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju..."Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osećam pogođeno", rekao je papa tokom nedeljne molitve...Njegove reči prvi su komentar Vatikana na tursku odluku...Vodeće arhitektonsko zdanje izgrađeno...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.