Ofanziva je čin ostvarivanja prava na samoodbranu

Izvor: B92, 14.Okt.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ofanziva je čin ostvarivanja prava na samoodbranu"

Turska je poručila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je ofanziva na severu Sirije pokrenuta kako bi se ostvarilo pravo na samoodbranu po Povelji UN.

Turska je, u pismu koje je objavljeno, navela da se bori protiv "neposredne teroritstičke pretnje" i da želi da očuva bezbednost koju, po njoj, na ganici ugrožavaju sirijski Kurdi. Turska njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naziva teroristima i izjednačava ih sa pripadnicima Islamske države.

Od 2014. godie, Kurdi se sa SAD bore protiv Islamske države u Siriji.

Ofanziva je počela pre šest dana kada je američka vojska počela da se povlači iz Sirije i otvorila put za upad turske vojske.

U pismu koje je Ujedinenim nacijama poslato 9. oktobra Turska je navela da će njena antiteroristika operacija biti "proporcionalna, odmerena i odgovorna".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na "hitnu deeskalaciju" turske ofanzive.

On je takoje pozvao sve strane da reše svoje probleme i razlike mirnim putem.

Gutereš je takodje izrazio i "ozbiljnu zabrinutost" zbog posledica bekstva oko 800 članova porodica džihadista Islamske države iz kampa na severu Sirije gde su bili pritvoreni.

Generalni sekretar je naglasio da "svaka vojna operacija mora u potpunosti poštovati medjunarodno pravo", te da civili moraju biti zaštićeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska poručila SB UN: Ofanziva je čin ostvarivanja prava na samoodbranu

Izvor: Danas, 14.Okt.2019

Turska je poručila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da je njena vojna ofanziva na severu Sirije pokrenuta kako bi se ostvarilo pravo na samoodbranu po Povelji UN. Članak Turska poručila SB UN: Ofanziva je čin ostvarivanja prava na samoodbranu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.