Odluka o TURSKOM TOKU kroz Srbiju do kraja nedelje, da li će ishod biti pozitivan?

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2019, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o TURSKOM TOKU kroz Srbiju do kraja nedelje, da li će ishod biti pozitivan?

Mišljenje će, kako se navodi, biti objavljeno na sajtu Energetske zajednice, zajedno sa vestima

Sekretarijat Energetske zajednice treba do kraja ove nedelje da se izjasni o projektu "Turski tok", čija bi druga cev trebalo da pređe preko teritorije Srbije, potvrđeno je za "Politiku" u ovom sekretarijatu čije je sedište u Beču.

Ovaj odgovor treba da usledi pošto je Agencija za energetiku Srbije (AERS) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u oktobru prošle godine zatražila izuzeće od pristupa treće strane budućem gasovodo, koji će ići kroz Srbiju i biti povezan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem.

Savet AERS-a tada je "Gastransu", firmi koja će graditi ovaj gasovod, odobrio oslobađanje iz obaveze primene regulisanih cena i izuzeće od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnim gasom, predviđenih Zakonom o energetici, piše list.

Na pitanje da li bi odluka Energetske zajednice u ovom času mogla da bude negativna, s obzirom na to da Brisel i SAD pokušavaju da obustave gradnju "Severnog toka 2" kojim će se, baš kao i "Turskim tokom", transportovati ruski gas, u Energetskoj zajednici za "Politiku" kažu da će se mišljenje odnositi na uticaj projekta na tržište gasa u Srbiji i regionalno gasno tržište, na sigurnost snabdevanja i na pitanje da li projekat zahteva izuzeće od evropskih pravila, kao što su razdvajanje i slobodan pristup cevovoda.

.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.