Nisu samo islamisti: Evo šta je za Erdogana najveća opasnost

Izvor: Press, 21.Nov.2016, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu samo islamisti: Evo šta je za Erdogana najveća opasnost

Po mišljenju turskog predsednika terorizam i klimatske promene su trenutno najveće pretnje čovečanstvu.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi da se svet danas suočava sa novim izazovima i pretnjama, ocenjujući da su terorizam i klimatske promene trenutno najveće pretnje čovečanstvu.

Erdogan je rekao da je održavanje redovnog zasedanja NATO-a u Istanbulu samo po sebi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jaka poruka i dodao da je Turska svojevrsni štit od terorizma, prenela je agencija Anadolija.

"U svetu u kojem danas živimo niko od nas nema privilegiju da kaže da je siguran od dima i vatre ukoliko izbije neki požar. Pre ili kasnije će taj dim i plamen doći i do nas.

Neophodno je da se i postojeće strukture i organizacije revidiraju u skladu sa činjenicama da se pretnje globalizuju i da dolazi do promena ravnoteže sila", rekao je Erdogan.

Obraćajući se učesnicima zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, Erdogan je kazao da Turska očekuje podršku u borbi protiv terorizma i da očekuje pomoć u borbi protiv, kako je rekao, terorista Islamske države, Radničke partije Kurdistana (PKK), kao i terorističkih struktura muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena (FETO) širom sveta.

Edogan je rekao da NATO nije samo organizacija za odbranu, već je reč o sigurnosnoj platformi koja okuplja zemlje posvećene razvoju demokratskih načela i ideala.

On je takodje naveo da je vanredno stanje u Turskoj uvedeno u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirima i s ciljem brisanja tragova pokušaja puča 15. jula i neutralizacije terorističkih organizacija.

Turski predsednik je rekao da svet prolazi kroz teško razdoblje velikih problema i izazova, ali je dodao da smatra da to nisu nerešivi problemi.

"Stalno ponavljam, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija moramo prilagoditi aktuelnoj situaciji i učiniti ga reprezentativnim telom. U svakoj prilici ponavljam da je svet znatno veći od pet velikih sila i to ću uvek tvrditi. Nemoguće je danas svet voditi na bazi poteza koji su doneseni nakon Drugog svetskog rata. Mi ne smemo sudbinu sveta prepustiti volji jedne zemlje", rekao je Erdogan.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.