Ništa od Turske u EU?

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 23:32

Ništa od Turske u EU?

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su saglasnost oko ponovnnog angažovanja oko Turske.

Ali su i postavili određene uslove i nisu podržali zahtev Ankare da se odmrzne njena kandidatura za članstvo u bloku.

''Razgovarali smo o tome kako da obnovimo saradnju sa Turskom. Uvereni smo da postoji recipročan interes za razvoj jačih odnosa između Turske i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije'', rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da EU želi i da Ankara pokaže inicijativu, posebno po pitanju Kipra, zemlje članice EU, čiji severni deo Turska drži pod okupacijom, prenosi Rojters.

"Rešavanje pitanja Kipra u skladu sa relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija biće ključno u ovom ponovnom angažovanju sa Turskom'', rekao je Borelj i dodao da će ''od suštinskog značaja'' biti očuvanje osnovnih sloboda i vrednosti definisanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čija je i Ankara potpisnica.

Neimenovani visoki turski zvaničnik rekao je ranije ovog meseca za Rojters da Turska očekuje konkretan napredak od EU po pitanjima kao što su bezvizni režim, takođe i zatvaranje nekih poglavlja u procesu pridruživanja EU, kao i da Zapad treba da podrži Tursku u njenim finansijskim potrebama.

Turska je zvanični kandidat za pridruživanje EU već 24 godine, ali su pregovori o pristupanju u zastoju od 2016. zbog, kako se navodi, zabrinutosti zemalja članica, kršenja ljudskih prava i poštovanja vladavine prava u Turskoj.

Agencija navodi da je Erdogan ''neočekivano'' 10. jula pozvao na ponovno otvaranje pristupnih pregovora Ankare, povezujući tu ideju sa pristankom na kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO vojnom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.