Najveća razvojna šansa Srbije - Turski tok! Dobijamo takse

Izvor: Prva.rs, 03.Jul.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća razvojna šansa Srbije - "Turski tok"! Dobijamo takse

Pratite nas i na Viberu! On je u intervjuu za Sputnjik rekao da je nakon neuspeha sa Južnim tokom, za Srbiju od ključnog značaja novi dogovor, o čemu su, kako kaže, razgovarali i sa direktorom Gasproma Aleksejom Milerom i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.
"Dakle, Rusi rade 'Turski tok' i oni prelome cevovod blizu tursko-bugarske granice i >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa razlicitih strana. A najvećim delom je to ruski gas",rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, Bugari su našli mudro rešenje, za koje, kako veruje, imaju podršku i Nemačke. 

Srbija bi u tom slučaju preuzela gas na granici sa Bugaskom i zato bi morala da sagradi gasovod, sama ili, na primer, uz pomoć Rusije, što bi bilo lakše, dodaje Vučić. 

"Dakle, na granici primimo 9,8 milijardi kubnih metara gasa. Mi smo tranzitna zemlja, ali od nas idu krakovi ka Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Prištini, Hrvatskoj i dobijamo tranzitne takse. Svaki gasovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali ovo je najbolja varijanta. Ovo je velika razvojna šansa za našu državu, ekonomiju, industriju. Kompletnu gasnu mrežu bismo izgradili," rekao je on. 

Na pitanje šta ukoliko Zapad to pokuša da zaustavi, on kaže da je Srbija spremna da primi najjeftiniji i najbolji gas "od koga bilo", ali da neće da kupuje dvostruko skuplji gas. 

"Pet godina su nam govorili o jeftinijem gasu preko Krka, preko ovoga ili onoga, ali to bi bilo dvostruko skuplje. Da li iz Aleksandropulusa da povučemo, a da bude jeftinije ili iz Litvanije, pa ne možemo. I posle pet godina smo se vratili na pocetak. Nećemo da kupujemo duplo skuplji gas. Sa novim projektom, sa malo sreće, zaradivali bismo od 100 do 150 miliona evra godišnje," zaključio je on. 

Povodom ubrzane eksploatacije naftnih polja, on kaže da je da je dobar deo nafte je izvučen i to je bio razlog profita u prvim godina, ali da je sada došlo do preorijentacije NIS-a i Gasproma što je dobro. 

"Sad se predviđa duboka prerada što je dobro... NIS je jedan od najvećih punilaca našeg budžeta. Gasprom nam je od velikog značaja, kao i da dodemo do skladišta 750 miliona kubnih metara, a ubrzo kreće izgradnja. Mi ćemo tada pola godine moći da izdržimo bez gasa", zaključio je Vučić.
Izvor: Tanjug/b92.net

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.