Na trasi budućeg gasovoda, zaštitina iskopavanja na lokalitetu Ključ

Izvor: RTS, 18.Jul.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na trasi budućeg gasovoda, zaštitina iskopavanja na lokalitetu "Ključ"

Na trasi budućeg gasovoda "Turski tok", u toku su zaštitna iskopavanja na arheološkom lokalitetu "Ključ" kod Paraćina.Reč je o nalazištu iz Starijeg gvozdenog doba na kom je pronađen veliki broj fragmenata keramike i delova kamenih alatki.
Na samo metar i po dubine arheolozi pronalaze delove predmeta koji su korišćeni kako se procenjuje u periodu oko hiljadu godina pre nove ere. Za one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istražuju kako se na ovom prostoru živelo nekada svaki komad pronađenog dela posuđa ili alatke deo je slagalice koja će se sklapati kada se budu kompletirali rezultati iskopavanja.

"Ja sam svojevremeno kao student bila ucesnik mnogih kampanja arheoloških koje su se bavile naseljima ovog perioda ali je ovo potpuno novo iskustvo za mene mogu da kažem, potpuno je drugačiji materijal", navodi Smiljka Dodić, arheolog Zavičajnog muzeja Jagodine.
Pre izgradnje gasovoda na ovom prostoru konstatovano je postojanje artefakata,pa iskopavanje i zaštitu posredstvom Zavoda iz Kragujevca finansira izvođač radova. Angažovani su i omladinci preko zadruge koji pomažu da se posao što pre završi.
"Zanimljivo je izuzetno i mislim da su ta arheološka iskopavanja izuzetno bitna za kulturno nasleđe naše zemlje", kaže Miloš Đorđević.
"Ispred Zavoda sam angažovan da sa stručne strane ispratim tehnički aspekt ovih zaštitnih iskopavanja da se napravi dokumentacija kao trajan trag i svedočanstvo", objašnjava Zoran Jaglić arhitekta,Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Zavičani muzej iz Paraćina uz ovaj,poslednjih godina ozbiljno radi i na neolitskom lokalitetu Drenovac,a svi pronađeni predmeti se obrađuju kako bi bili spremni za izložbene postavke.
"Nakon ovog lokaliteta čeka nas dalji rad na analizi materijala,tehničke dokumentacije,fotografija i skica i svih ostalih podataka koje ćemo prikupiti prilikom ovog istraživanja", kaže Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja Paraćin.
Za nekoliko dana zaštitna iskopavanja na lokalitetu "Ključ" biće završena, a metlice i lopatice arheologa zameniće teške mašine koje rade na postavljanju gasovoda.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.