Mir na Bliskom istoku moguć samo uz nezavisnost Palestine – Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2023, 22:12

Mir na Bliskom istoku moguć samo uz nezavisnost Palestine – Erdogan

 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je mir na Bliskom istoku moguć samo uz nezavisnost Palestine, misleći na primenu rezolucije UN iz 2012. o stvaranju nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine.
„Osiguranje održivog mira na Bliskom istoku moguće je samo uz konačno rešenje palestinskog problema. Nema potrebe za raspirivanjem vatre, pravedan mir nema gubitnika, palestinsko pitanje mora biti rešeno na osnovu međunarodnog prava i priznanja koegzistencije dveju država. Turska će uložiti neophodne diplomatske napore da što pre okonča konfrontaciju i smanji napetost“, izjavio je turski lider na ceremoniji obnavljanja Asirske crkve Device Marije u Istanbulu. Njegov govor je preneo TV kanal TRT Haber. „Nažalost, Jerusalim, koji je vekovima smatran zemljom mira, postao je simbol napetosti gde se krše prava muslimana. Priznavanje palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu je hitna potreba koja se ne može odlagati“, izjavio je Erdogan. Ismail Hanije, sadašnji šef Političkog biroa Hamasa, izjavio je da je napad Palestinaca pokrenut kao odmazda za agresivne akcije Izraela u vezi sa džamijom Al Aksa u centru Jerusalima. Prema poslednjim izveštajima, u raketnim napadima poginulo je više od 300 Izraelaca, a više od 1.500 povređeno. U izraelskim napadima na eksklavu poginulo je preko 300 Palestinaca i skoro 1.900 ranjeno.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.