Erdogan: Moguće samo jedno rešenje za krizu u Palestini

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 13:10

Erdogan: Moguće samo jedno rešenje za krizu u Palestini

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je govorio o rešenju sukoba na Bliskom istoku kazavši kako je moguće samo jedno rešenje.

Erdogan je tokom obraćanja naglasio hitnu potrebu za uspostavom nezavisne palestinske države s Jerusalimom kao glavnim gradom i pozvao na suzdržanost kako bi se izbegla daljnja eskalacija napetosti u regiji.

"Uspostava nezavisne i geografiske povezane Države Palestine, temeljene na granicama iz 1967., s Jerusalimom kao glavnim gradom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepovratna je nužnost. Međutim, stalni napori da se podeli Jerusalim i u smislu vremena i prostora rezultirali su sve većim brojem kršenja Haram al-Sharifa (brdo hrama). Turska je dosledno i glasno izražavala svoje prigovore i reakcije na ovo pitanje u svakoj mogućoj prilici. Nikada nismo oklevali govoriti istinu, čak i kada ostatak sveta ćuti", kazao je Erdogan.

Dodao je kako se Turska solidariše s "braćom Palestincima", te da neće povlačiti korake koji bi dodatno eskalirali situaciju.

"Preko naših nadležnih institucija uložili smo sve moguće napore kako bismo ublažili patnju stanovnika Gaze koja je posledica blokade. Danas se vodimo načelom da pravedan mir koristi svim uključenim stranama i da u nastojanju za takvim mirom nema gubitnika", dodao je Erdogan.

Dodao je odlaganjem da se uspostavi pravda, cela regija, uključujući Palestince i Izraelce, nastavlja plaćati visoku cenu.

"Gubitak i patnja nevine djece, posebno dojenčadi, duboko nas žalosti. Dodatno dolivanje ulja na vatru ne koristi nikome, posebno civilima s obe strane. Turska je u potpunosti spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi okončala ove sukobe što je prije moguće i smanjila eskalaciju napetosti koja je posledica nedavnih događaja. Odlučni smo u svojoj odlučnosti da intenziviramo diplomatske napore usmerene na ponovno uspostavljanje mira. Upućujemo iskreni poziv svim relevantnim akterima da iskreno doprinesu cilju mira u regiji", naglasio je Erdogan u svom obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.